Balša Brković: Soukromá galerie

26. červenec 2019

Bilance neúspěšného manželství, vztah otce a syna, kteří se kvůli nepříznivým okolnostem vídají jen jednou za čas. To jsou jen některé z obrazů, které nabízí Soukromá galerie současného černohorského spisovatele. Výběr z knihy v podání Lukáše Hlavici, Zdeňky Sajfertové a Bruna Aguase poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Současný černohorský spisovatel a divadelní kritik Balša Brković se narodil v roce 1966 v Podgorici. Literární talent zdědil od svého otce, rovněž známého spisovatele Jefrema Brkoviće. Vystudoval Filozofickou fakultu Bělehradské univerzity a pracuje jako kulturní redaktor deníku Vijesti. Je členem PENklubu Černé Hory a soustavně se věnuje záchraně původního černohorského jazyka. Od roku 1985 vydal několik básnických a povídkových sbírek.

V povídce Soukromá galerie s patrnými autobiografickými prvky přijíždí za rozvedeným spisovatelem a kulturním redaktorem jeho malý syn. Konfrontace s dětskou bezprostředností a fantazií, promísená se vzepětím otcovského citu, spouští proud reminiscencí na uplynulé životní epizody, vynořují se palčivé otázky po příčinách mizení lásky a rozpadu vztahů. Dospělí i dítě, každý po svém a v jiné dimenzi, procházejí svou soukromou galerií představ a zážitků.

Účinkují Lukáš Hlavica, Zdeňka Sajfertová a Bruno Aguas

Překlad: Jan Kravčík
Připravila: Dagmar Oravová
Režie: Vlado Rusko

Natočeno v roce 2009.

autor: djo
Spustit audio