Balet Národního divadla uvádí Louskáčka – Vánoční příběh. Diváky přenese do tajemné štědrovečerní noci

11. prosinec 2017

Již tradičně zařazuje balet Národního divadla v Praze do svého repertoáru „Louskáčka - Vánoční příběh" na hudbu Petra Iljiče Čajkovského. Jednotlivá představení budou k vidění mezi 8. a 31. prosincem.

Málokterý milovník baletu si dovede představit vánoční čas bez „Louskáčka“, tradičního baletu na hudbu Petra Iljiče Čajkovského.
8. prosince se na scénu Národního divadla vrátil „Louskáček-Vánoční příběh" v choreografii Youriho Vámose, který byl poprvé v Národním divadle uveden v roce 2004. Nahradí tak verzi choreografa Petra Zusky, která měla premiéru v roce 2015 pod názvem „Louskáček a Myšák Plyšák“.

Louskáček - Vánoční příběh

Od své premiéry v roce 1892 je balet Louskáček uváděn ve velkých divadelních domech po celém světě, přirozeně v řadě dramaturgicky i choreograficky upravených řešeních. Jedním z nich je i to od Youriho Vámose, který spojuje ve své verzi originální libreto, jež vychází z pohádky „Louškáček a myšíkrál" Ernsta Theodora Amadea Hoffmanna a povídky „Vánoční koleda" o napraveném lakomci Scroogovi od Charlese Dickense. Hlavní postava Scrooge nenávidí Vánoce. Své sobecké chování se však rozhodne změnit poté, co se mu zjeví duch jeho mrtvého obchodního partnera.

Maryša se vrací už pojedenácté na prkna Národního divadla

Z inscenace Maryša

Pražské Národní divadlo inscenuje už pojedenácté v řadě Maryšu, vrcholné dílo českého divadelního realismu. Po Janu Antonínovi Pitínském, který Maryšu režíroval v roce 1999, se hry chopil Jan Mikulášek ve spolupráci s dramaturgy Martou Ljubkovou a Janem Tošovským.

Touto lidskou proměnou nelítostného hrabivce v laskavého a štědrého muže se rozhodl Youri Vámos obohatit klasické baletní dílo. „Pokaždé, když se přibližuji k nějakému baletnímu dílu, přemýšlím, jaké poselství může mít pro ostatní lidi. Pokud toto sdělení nenacházím, od díla se raději distancuji. Původní balet Louskáček má působivé sdělení, nemluvě o úžasné Čajkovského hudbě. Mně toto sdělení ale nestačilo. Proto jsem přemýšlel, jak příběh obsažený v Louskáčkovi posílit a na mysl mi přišel Charles Dickens a jeho velmi silný příběh o proměně lidského chování v čase vánočním. Další důležitou roli v inscenování baletu hrají přirozeně tanečníci. A pražské Národní divadlo má opravdu výborné tanečníky, říká Youri Vámos.

Louskáček - Vánoční příběh

Klasické balety přitahují Youriho Vámose svým dramatickým obsahem a geniální hudbou. K úpravám ho motivuje detailně pokreslení psychologie zobrazovaných postav. „V Louskáčkovi neřeším tak zásadní existenciální otázky života a smrti, kterými bych se zabýval třeba v případě baletu Romeo a Julie. Nicméně není potřeba příběhy Louskáčka a Vánoční koledy podceňovat a vnímat je jen jako zábavné. Naopak, tyto příběhy k publiku promlouvají a něco jim sdělují, a to i přesto, že nejsou hluboce psychologické. Náročnost tohoto kusu nevnímám ani tak v psychologizaci postav, jako spíše v jejich technickém provedení. Je to přeci jen klasické dílo a vyžaduje maximální připravenost tanečníků. Každá chyba, které by se dopustili, by byla patrná.“

Louskáček - Vánoční příběh

Na přípravě Louskáčka se podílí i baletní mistr Alexej Afanassiev, který byl v roce 1998 jmenován sólistou dusseldorfského baletu právě pod vedením Youriho Vámose. Od roku 2005 působí v pražském Národním divadle, kde asistoval nejen Yourimu Vámosovi, ale také například Jiřímu Kyliánovi nebo Petru Zuskovi. Náročnost a půvab choreografie Youriho Vámose v baletu Louskáček - Vánoční příběh vidí v propracování detailu každého pohybu.

Louskáček - Vánoční příběh

V obnovené premiéře baletu Louskáček-Vánoční příběh se představí například sólistka Andrea Kramešová, přičemž jejím tanečním partnerem bude Francesco Scarpato. Dalšími sólisty budou Adam Zvonař, Alina Nanu a v neposlední řadě také Nikola Márová a Michal Štípa.

Spustit audio