Balada pro banditu / z hadrů

14. duben 2004

Když nazvu Baladu pro banditu kultovní hrou, myslím, že to není příliš nadsazené. Rozhodně to tak platí o brněnské inscenaci, potažmo její filmové podobě. Přesto, či možná proto nebyla tato hra v Praze dosud uvedena, kromě ochotnického zpracování souborem Lucerna, které se pro mnohé také stalo kultovním. A tak se první profesionální zpracování Balady pro banditu v Praze v Divadle Na Fidlovačce čekalo s velkým napětím.

V režii Petera Gabora se však tato inscenace proměnila v drobné zklamání. Měl jsem pocit, jako by se inscenátoři snažili mermomocí vymanit právě z oné dobře známé verze brněnské a dělat vše úplně jinak, a to především v té nejznámější rovině - rovině písní. Nová instrumentace a aranže Karla Růžičky je nejednotná a hlavně ztrácí tempo. Vše je rozvleklé a v takovém tempu se ani Martinu Packovi nepodařilo stvořit choreografie naplněné vtipem a švihem, jak jsme u něj zvyklí. Nezvyklá je pro mne i scéna Jozefa Cillera, která je celá ze starých celt a připadá mi jak pro baladu z hadrů.

Z Balady pro banditu

Herecké výkony jsou podle mne na dobré úrovni. Ve zpěvních partech sice místy nejsou přesné intonace, ale jinak je pro mne Marek Holý přesvědčivým Šuhajem a Michaela Badinková opravdu živou Eržikou. Také Mageri Ladislava Županiče je výborným "kamvítrtampláštníkem" a obchodníkem vším možným, včetně lidských duší. Asi nejvýraznějšími postavami jsou Eva a Mara - Moraniny (Lilian Malkina) dcery Eliška Nezvalová a Zuzana Onufránková. Ačkoli nemají příliš mnoho prostoru, jejich scény jsou nabity energií. Naprostým selháním vkusu jsou pro mne však četníci. Prvoplánové zesměšňování četníků včetně fórků typu drbání se na zadku a jejich bezdůvodně zesměšněné umírání je prostě nevkusné a trapné.

Celkově tedy Balada určitě stojí za zhlédnutí díky hereckým výkonům a některým scénám (například závěrečné vdovy seřazené jak havrani na plotu jsou úchvatný obraz) a snad také proto, že jde skutečně o kultovní hru. Škoda, že ne i inscenaci.

autor: Jelena Malostranská
Spustit audio