Art´s Birthday 2020: Vltava se připojí k oslavám narozenin umění

17. leden 2020

Oslavy Narozeniny umění v produkci Českého rozhlasu a Evropské vysílací unie (EBU) se každoročně odehrávají nejen v místech důležitých pro rozkvět české kultury, ale i v nejrůznějších prostorech po celém světě, včetně evropského rozhlasového éteru Eurorádia a internetu. V roce 2020 se k těmto oslavám Český rozhlas připojí již po šestnácté.

Celým večerem a také přímým přenosem na stanici Vltavě, který začne ve 20.00, budou provádět moderátorky Jitka Kostelníková a Petra Kultová. Ta u příležitosti 1.000.057 Narozenin umění připravila také narozeninové ArtCafé live přímo z Café Varšava.

Ačkoli na začátku, v roce 2005, byl Český rozhlas jedinou institucí, která se na našem území k této globální oslavě přidávala, dnes už tomu tak není. Některé instituce a organizace, se kterými jsme v minulosti v tomto směru spolupracovali, v konceptuálních oslavách umění pokračují dál ve vlastní režii. Taková vlastně motivaci pozitivních ostrovů neklidu.

Slavili jsme například v brněnském Domě umění a v kulturním prostoru Praha v Brně, v Moravské Galerii, plzeňské Papírně, v pardubickém Divadle29, v ostravském Provozu hlubina, v pražském univerzálním prostoru NoD, v dnes již transformovaném prostoru Školska28, nebo v NGP ve Veletržním paláci. V roce 2020 oslavíme narozeniny v kulturně a historicky ceněném prostoru Kino Varšava v Liberci.

Forma oslavy  konceptuálního svátku  nemá pevně stanovené hranice, ale jednoduše: je to oslava umění! Osobně to v té pravidelnosti vnímám jako jakési ohlédnutí se za uplynulým rokem a zároveň jako pohled do roku dalšího. Dramaturgický vycházíme vždy z aktuální situace a spolupráce s organizacemi, nebo jednotlivci a jdeme především po smyslu tvůrčího propojování jak na autorské, tak na dramaturgické úrovni, aby mohly vzniknout nové projekty, spolupráce a tvůrčí potenciály.

Reprozář Jaromíra Typlta

Pří přípravách letošní oslavy jsme společně se skladatelem a hudebním performerem Miroslavem Tóthem vycházeli z ideje těla jako hudebního nástroje. Těla ne jako vykonavatele příkazů, ale těla jako regulérního a svobodného tvůrčího nástroje. Nakonec se náš dramaturgický koncept lehce zjednodušili a původní záměr je v celém koncertním programu zakódovaný víceméně abstraktně. I tak budeme mít možnost slyšet opravdu ojedinělé dílo české hudební avantgardy z roku 1919, které přímo z konceptu těla jako hudebního nástroje vychází. Bude to SONATA EROTICA Ervína Schulhofa v podání Kateřiny Císařové. Úvodem pak zazní radikální promluva DOÁDIA libereckého básníka Pavla Novotného.

"...je to oslava památky francouzského fluxisty Roberta Fillioua. Ten 17. ledna 1963 deklaroval, že umění se zrodilo přesně před 1,000,000 let, a to v momentu, kdy pravěký umělec vhodil suchou houbu do nádoby s vodou. 10 let poté pak oslavil 1 000 010. narozeniny umění v Neue Galerie v Cáchách. Po Filliouově smrti v roce 1987 začali umělci slavit tento svátek v duchu "Nekonečné trvající sítě ("The Eternal Network"), trvalého propojení umělců na celém světe. Narozeninová oslava se koná na různých místech světa. Umělci se připojují k nápadu a nabízejí své narozeninové dárky, o které se můžeme díky možnostem vzájemného propojení prostřednictvím komunikačních médií dnes podělit... ...Globální "narozeninový večírek umění" se tak snaží vytvořit atmosféru pohody a přitom si připomenout památku Filliova snu o věčném spojení umělců - The Eternal Network..." /// Robert Adrian

Michal Rataj a Jaromír Typlt představí až na dřeň črtanou ŠKRÁBANICI zvuku. Veronika Svobodová a Anna Petruželová nás v jejich nové textově-zvukové performanci POLŠTÁŘ PLNÝ JEHLIČÍ zavedou do petických zvukových krajin jemně vytepaných z borůvčí jehličnatého porostu. Brněnské duo PALAGRACHIO představí neortodoxní zvukové objekty tvořené na pletací stroj Dopleta Ivana Palackého a preparovaný klavír Jaroslava Šťastného. V závěru oslav v Kině Varšava promasíruje ušní bubínky seskupení MASÁŽ v čele s kytarovým virtuózem Ivanem Borešem a následně hladkým zvukem post-rock’n’rollu pohladí ušní boltce kapela THE SPERMBANKERS. Nebude chybět ani narozeninový dort, což ovšem ocení jen ti, kteří se připojí ke gratulantům a přijdou slavit do libereckého Kina Varšava.

Art's Birthday 2020
Spustit audio