Architektem roku je Stanislav Fiala. Porota ocenila jeho schopnost improvizace a smysl pro detail

11. září 2019

Architektem roku 2019 je Stanislav Fiala. Cenu za mimořádný přínos architektuře převzal včera večer v Praze. Rodák z Mostu se v roce 2000 dostal s administrativní budovou MUZO v pražských Strašnicích mezi finalisty prestižní evropské ceny za současnou architekturu Mies van der Rohe Award.

Odborná porota letos zasedala ve složení - architekti Adam Gebrian, Josef Pleskot, Marcela Steinbachová, loňský vítěz soutěže Petr Hájek a umělkyně Kateřina Šedá. Už v červnu vybrali pět finalistů - studio Ellement ze Zlína, boskovického architekta Zdeňka Fránka, brněnského Petra Všetečku, libereckou dvojici Petra Stolína a Alenu Mičekovou a Stanislava Fiala působícího v Praze. A právě ten letošní ročník soutěže vyhrál.

Předávání cen Architekt roku 2019

Porota ho mimo jiné ohodnotila za schopnost mimořádné improvizace přímo na stavbě. „Improvizace na stavbě je o tom, že nemáte možnost si rozmyslet, jaké bude finále. Baví mě, že to nevím a že ze sebe v ten okamžik dostanu to nejvíc, co můžu." Vyzvižená byla také jeho práce s detailem. „To je něco, co je pro mě typické. Nenechávám ty věci na půli cesty, zajímá mě úplný konec včetně detailu."

Architektem roku 2019 je Stanislav Fiala

Čestné uznání poroty získala Jana Kostelecká, která více než pět let vydává publikace zaměřené na architekturu a design a v roce 2007 zorganizovala v Čechách první PechaKucha Night, jejíž tradice začala v roce 2003 v Tokiu. PechaKucha, což je japonský výraz pro zvuk vznikající při hromadné konverzaci, vytváří prostor pro setkávání architektů, designérů, výtvarných a dalších umělců a odborníků a tvoří jakýsi protipól dlouhých architektonických přednášek.

Jana Kostelecká na ceremoniálu

Formát PechaKucha totiž každému nabízí možnost komentovat 20 obrázků na ploše 20 vteřin. „Projekt byl založený z toho důvodu, aby se potkávali na jednom pódiu v jednom kontextu lidé z různých uměleckých a tvůrčích odvětví a obohacovali se o vzory."

Čtěte také

Ocenění Architekti obci letos připadlo architektovi a urbanistovi Milanu Košařovi, který byl do konce roku 1992 hlavním architektem Pardubic, 25 let působil jako externí městský architekt ve Vysokém Mýtě, od roku 2017 působí na stejné pozici v Poděbradech a působí také v Ústí nad Orlicí. „Městský architekt je odborný poradce pro vedení města. Obvykle jsou to laici, na čtyři roky zvolení, kteří se často snaží prosadit jim blízké zájmy proti zájmům veřejným, a městský architekt má možnost říct, jaké důsledky budou mít jejich rozhodnutí."

zleva Milan Košař, Marcela Pavlová, František Jiraský, Radka Vladyková, Ivan Ryšavý
Spustit audio