Antonín Pelíšek: Příběh Pasovary

21. červenec 2020

Český novinář a spisovatel Antonín Pelíšek prožil část svého života v nesvobodné době stejně jako hlavní postava jeho povídky Václav Král. Na krátký čas se stal novinářem, ale kvůli silné cenzuře toto povolání opustil. Do revolučního roku 1989 vystřídal mnoho zaměstnání. Od kontrolora v českobudějovické Škodovce až po hrobníka. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Pavel Oubram
Připravil: Martina Toušková
Režie: Martina Schlegelová
Natočeno: 2017

Pelíšek nebyl sympatizantem režimu, a tak mu nebylo umožněno studium na vysoké škole. Po revoluci se vrátil zpět ke své původní profesi novináře. Své příspěvky publikoval v několika denících a týdenících, jako například Reflex, Lidová demokracie nebo Svobodné slovo.

Nyní je Antonín Pelíšek jedním z redaktorů Mladé fronty Dnes. Píše také knihy a povídky. V jeho dílech se často objevuje motiv nesvobody a nespravedlnosti. Příběh, který uslyšíte, zasadil autor do období druhé světové války. Válka změní život v každé rodině. Stane se tématem všech rozhovorů a ovlivní dění ve vesnicích i ve městech. Když bylo v roce 1938 rozhodnuto o osudu pohraničí, neměl Václav Král ani tušení, jak se mu v dalších letech změní život. Osada Pasovary, kde Král žil, čítala pouze tři domy. Ačkoliv bylo místo tak málo osídlené, žili zde jak vlastenci, tak kolaboranti. Jak výstižné je pro tento příběh pořekadlo „Pro dobrotu na žebrotu“.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.