Anna Pleštilová: Mám právo přepsat rukopis Johna Cage?

25. leden 2018

Knížku z bláta jako neobvyklou kuchařku pro děti, vzpomínku na dětské patlání s hlínou a kus snění do kapsy vytvořil skladatel John Cage s textilní návrhářkou Lois Long. Zásluhou nakladatelství Bylo nebylo je Česko po Itálii druhou zemí, kde knížka v překladu vyšla.

„Cage naškrábal text úplně obyčejně. Kvůli zachování lehkosti a vtipu jsem se nakonec rozhodla nejít cestou faxilimile, ale Cageův rukopis přepsat s tím, že ho nebudu napodobovat. Věřím, že Cage by moji volbu pochopil, i když podle názoru některých grafiků je přepis takového autora nepřijatelný,“ říká Anna Pleštilová.

Nedívala jsem se na jednotlivá Cageova písmena a pořád dokola psala totéž. Někdy kolem druhé ráno to začínalo být ono.

Workshopy blátivého vaření, které podle  Cageovy knížky pořádá, se setkávají s vřelejším přijetím, než očekávala. „Na možnost přijít do galerie s kbelíkem bláta jsem se od začátku těšila." Ukázalo se, že v městských prostředích často i dospělí teskní po doteku s něčím tak přirozeným, jako je voda a hlína, a naopak některé děti se bláta zprvu štítily, takže k umazání ručiček je rodiče museli trochu přemlouvat.

Lucie Vítková: V New Yorku nejsem na okraji společnosti

Lucie Vítková

Skladatelka, improvizátorka a experimentátorka je více než dva roky hostující umělkyní na Kolumbijské univerzitě ve Spojených státech.

Skica vtipné knížky s receptem na hliněný koláč a dort vznikla už 50. letech minulého století, v 80. letech vyšla v malém nákladu jako bibliofilie. Na regulérní vydání došlo ve Spojených státech  až v loňském roce.

Nakladatelství Bylo nebylo vzešlo z touhy absolventky Atelieru tvorby písma a typografie na UMPRUM Anny Pleštilové vydat si vlastní knížku. Nyní, po více než deseti letech, je v jiné situaci. Práce se proměnila, objemy knih se zvýšily, ve vedení nakladatelství spolupracuje s Helenou Černohorskou. V nabídce mají autorské knihy dalších šesti originálních píšících výtvarnic.

Když mám sama co sdělit nebo možnost zprostředkovat práci autora, který má co říci, je pro mě zásadní to udělat.

Bylo nebylo má na svém kontě řadu ocenění Nejkrásnější kniha ČR. Před několika lety vzbudil pozornost Máchův Máj na váhu, odkrajovaný z nekonečného špalíku, balený do nepromastitelného papíru jako salám, opatřený fixem psanou cenovkou a údajem: trvanlivý výrobek.

„Rozhodně to není žádný žert, byť se knížka prodávaná na kila nakonec stala naším bestsellerem. Rozkrojit Máchu je zločin a takový byl záměr. Nechtěla jsem ublížit Máchovi, ale zasáhnout čtenáře. Po jednom trudném dni, kdy jsem nabízela knížky s poezií vedle stánku s občerstvením, mě doslova setnulo, že přes veškerou naši snahu nemůžeme palačinkám konkurovat. S knihami ale přece nesmíme nakládat stejně.“

autor: Renata Klusáková
Spustit audio