Ann Radcliffová: Sicilský román. Gotický příběh o hrůzyplném útěku před vynuceným sňatkem

Hrůznou romantickou historii sicilského šlechtického rodu Mazzini předkládá osobitá představitelka anglického „gotického románu“ Ann Radcliffová. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Čte: Tereza Hofová
Připravil: Adam Svozil
Dramaturgie: Lenka Veverková
Překlad: Hana Skoumalová
Zvuk: Tomáš Gsöllhofer
Hudba: Jakub Rataj
Režie: Petr Mančal
Premiéra: 2. 2. 2023

Hrdinkou příběhu je Julia, která se v předvečer sňatku, k němuž ji nutí otec, rozhodne uprchnout se svým milým. Útěk je však prozrazen, milenec zavražděn a Julia se sama vydává na strastiplnou cestu plnou rozličných úkrytů a nebezpečí, aby na jejím konci odhalila děsivé rodinné tajemství.

Anglická spisovatelka Ann Radcliffová (1764–1823) byla jednou z nejpopulárnějších představitelek gotického románu své doby. Tomuto žánru vtiskla Radcliffová svůj osobitý styl. Její díla obsahují působivá lyrická líčení přírody, vlastní vložené básně a také vcítění se do pocitů jejích čistých a citlivých hrdinek, které zažívají jak velmi skličující, tak romantické zážitky. Atmosféra napětí a hrůzy je vytvářena typickými postupy žánru, jako jsou strašidelné podzemní kobky, tajemné úkazy nebo děsivé přírodní scenérie. Všechny „nadpřirozené“ jevy se ale nakonec přece jen rozumově vysvětlí.

Svým dílem Radcliffová ovlivnila řadu spisovatelů, ale zároveň zahájila přechod gotického románu do strašidelného vyprávění romanticky dobrodružného typu, které později přerostlo v pokleslé triviální romány.

autor: Adam Svozil
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.