AniFest - začíná nová tradice

27. květen 2002

Motto: "Umění animace je vytváření pohyblivých obrazů všemi způsoby s výjimkou živé akce." Po 12 letech se v Česku vůbec poprvé objevuje festival podobného typu. 1. ročník festivalu animovaných filmů se uskutečnil v Třeboni. Ne náhodou u příležitosti 90. výročí narození významné osobnosti české a světové animované tvorby Jiřího Trnky. Malebné město s množstvím lázeňských hostů je jako stvořené pro konání filmového festivalu, který má ambice stát se nejvýznamnější českou přehlídkou a soutěží animovaných filmů a dalších forem animace. V budoucích letech pak přehlídkou mezinárodní. V Třeboni tak vzniká nová festivalová tradice - AniFest.

Cílem AniFestu je podpora a propagace tradičního odvětví české filmové tvorby, animovaného filmu. Vytvořením vhodného prostředí pro setkávání tvůrců, producentů a dalších odborníků této oblasti nejen z Čech, ale i ze zahraničí chce AniFest přispět k opětovnému nabytí světového renomé české animované kinematografie.

Hlavní program AniFestu byl zahájen 14. května projekcí Švankmajerova Otesánka a měl dvě části: soutěž českých animovaných filmů vzniklých od roku 1991 do roku 2001 a nesoutěžní přehlídku české a zahraniční animované tvorby z Itálie, Belgie, Slovinska, Chorvatska, Francie, Slovenska, Rakouska a Německa.

Promítání animovaných filmů probíhalo denně. Dopoledne byla vyhrazena převážně malým dětem, odpolední program byl věnován soutěži. V pozdějších hodinách si přišli na své dospělí při projekcích krátkých, ale i celovečerních animovaných filmů pro dospělé. Vstup na všechna představení byl volný.

diváci sledují projekce

Do soutěžní části 1. ročníku bylo přihlášeno přes 160 snímků, což svědčí o velkém zájmu ze strany tvůrců animovaného filmu.

Soutěžní snímky hodnotila pětičlenná mezinárodní porota, tvořená ze známých odborníků animovaného filmu: předsedou byl prof. Jiří Barta z VŠUP Praha, který je znám jako výtvarník a režisér animovaných filmů ve Studiu Jiřího Trnky. Mezi jeho nejznámější práce patří například film Zaniklý svět rukavic. Dalším členem byl prof. Ing. arch. František Jurišič z Bratislavy, jenž režíroval více než 120 filmů, z nichž mnohé animoval, a je autorem jejich scénářů. Dále paní PhDr. Zdena Škapová z FAMU, kde přednáší dějiny animovaného filmu. Edgar Dutka - dramaturg, scenárista a režisér animovaných filmů - působí jako pedagog na FAMU. A konečně Mgr. Věra Benešová, která pracovala ve Studiu Jiřího Trnky, podílela se na vzniku více než tří stovek filmů, režírovaných například Pavlem Koutským, Břetislavem Pojarem nebo Zdeňkem Smetanou.

Po celou dobu festivalu byla ve Výstavní síni Pod věží umístěna výstava s názvem Animovaná tvorba posledního desetiletí, kde měli návštěvníci možnost sledovat praktické ukázky animačních technologií.

Záštitu nad festivalem převzal ministr kultury České republiky Pavel Dostál a také místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí PhDr. Vladimír Špidla. Festival se konal za finanční podpory Státního fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie.

Hlavní cenu města Třeboně získal a z rukou starosty převzal Pavel Koutský hned za pět svých filmů: "Média" - v němž režisér kombinuje dynamickou černobílou kresbu s animací lidských rukou a předmětů. "Má vlast" - to je série blackoutů sestavená v bloky na aktuální téma. "Pygmalion" - o tom, jak si kreslený panáček stvoří dívku svých snů z masa a kostí a vdechne jí život. Problém je v tom, že on žije v ploše, a ona v prostoru. Film kombinuje kreslenou animaci s animací reálných předmětů a živou hrou. Dalším filmem je "Koktejl" - série vtipných antireklam pro Českou televizi, namluvená Jiřím Lábusem, a konečně film "Čaroděj" ze seriálu "Do pohádky". Tento třináctidílný seriál vypráví příběhy Honzíka a psa Juráška, kteří našli cestu do pohádkové knížky.

Pavel Koutský - vítěz Anifestu

Cenu za nejlepší dětský animovaný film si odnesla Vlasta Pospíšilová za film "Splněný sen" - je to úsměvný pohled na obyčejný život bodrého venkovana, který se chce odpoutat od nevydařené reality všedního života. Základ loutkového filmu tvoří sestřižený text pohádky namluvený Janem Werichem. Osobitě pojatá obrazová stránka filmu vytváří plnohodnotný protějšek mistrovskému umění vypravěče.

Cenu za nejlepší studentský animovaný film získal Aurel Klimt za svoje snímky "O kouzelném zvonu" a "Eastern - Krvavý Hugo".

V kategorii Animovaná reklama, hudební klip, spot, titulky porota vyhodnotila jako nejlepší snímek "Aktualita" od Heleny Duškové. Jde o animovaný válečný týdeník uvozující film Jana Hřebejka "Musíme si pomáhat".

V kategorii Animovaný film v délce do pěti minut zvítězil film "Babalon" od Michala Žabky - loutkový film o tom, co se děje s dětskou hlavou, když táta je mámou a máma tátou.

Michaela Pavlátová získala za filmy "Řeči, řeči, řeči", "Repete" a "Až na věky" cenu za nejlepší animovaný film v délce od pěti do třiceti minut.

Kromě hlavních šesti cen porota udělila deset čestných uznání.

Čestná uznání za své filmy získali Anna Habartová za film Matěj ze seriálu Čarodějné pohádky, Josef Lamka za film Nebezpečná známost ze seriálu Matylda, Galina Hůlová-Miklínová za film Biograf, Jan Bubeníček za film Ludvíkova hlídka, Kateřina Bažantová za snímek Zíma, Štěpán Batoušek za film Uspávanka pro Aničku a Batathua s počítáním oveček, Jan Balej za film Jedné noci v jednom městě a Aurel Klimt za film Pád. Aurel Klimt si zároveň odnesl Ocenění za výrazný přínos animované tvorbě. Zvláštní cenu Za zásluhy o rozvoj české animované tvorby od poroty získal Milan Rychecký.

První ročník AniFestu se stal pro město Třeboň skutečnou filmovou a kulturní událostí. Vypovídají o tom nejen výsledky návštěvnosti jednotlivých představení, která u mnohých překročila kapacitu promítacích místností, a někteří návštěvníci nakonec našli místo k sezení až na zemi, ale také velmi pozitivní ohlasy na doprovodné akce. Děti i dospělí z širokého okolí si se zájmem prohlédli výstavu Animovaná tvorba posledního desetiletí, v jejímž rámci si mnozí z nich pod vedením pana Vojty a jeho Chobotniček z prvního patra vyzkoušeli, jak se dělá skutečná animace.

náměstí v Třeboni

Zkráceně řečeno: Třeboň byla prvním ročníkem festivalu animovaných filmů nadšená a již teď se těší na jeho příští, tentokrát již mezinárodní ročníky.

autor: Hynek Bulíř
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.