Alexej Nikolajevič Tolstoj: Herečka

28. březen 2020

V zapadlém ruském městečku jako by se čas zastavil. Někdejší statkáři Dimitrij Dimitrijevič Těplov a Kolja Jazykov zchudli a tráví veškerý svůj čas popíjením vodky a nekonečným rozprávěním. Z bezčasí je vytrhne zpráva o nečekaném příjezdu Jazykovovy ženy – herečky, vracející se zpět z lesku a slávy divadel do malého města. Svého muže neviděla dlouhé roky a o tom, jak žije, neví nic. Jaké bude jejich shledání? 

Povídku ruského spisovatele poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Účinkuje: Pavel Soukup
Překlad: Taťána Hašková
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno: v roce 2002

„Rudý hrabě“, jak se mu přezdívalo, Alexej Nikolajevič Tolstoj, se narodil v Rusku v roce 1883 do šlechtické rodiny (byl vzdáleným příbuzným Lva Nikolajeviče Tolstého), studoval na Petrohradském technologickém institutu, v průběhu první světové války pracoval jako válečný novinář. Začátek dvacátých let strávil v emigraci v Konstantinopoli, Paříži a Berlíně, avšak po svém návratu do vlasti v roce 1923 se stal prominentním prozaikem a politikem. Mezi válkami reprezentoval sovětskou kulturu v zahraničí a po smrti Maxima Gorkého od roku 1936 byl předsedou svazu spisovatelů.

Je znám především jako autor monumentální románové trilogie Křížová cesta o osudu mladých příslušníků předrevoluční inteligence, kteří v revoluci a kvasu občanské války hledají nové životní jistoty, nedokončeného historického románu o ruském legendárním carovi Petru Prvním anebo vědeckofantastického románu Aelita o putování obyvatel Země na Mars.

Dva přátelé a herečka

Ovšem raná tvorba Alexeje Tolstého z počátku dvacátého století nesla známky v té době moderní dekadence a byla věnována osudům chudnoucí a morálně upadající venkovní šlechty, ruinované a stále více zatlačované kapitalistickými pozemkovými magnáty. Do této tvorby patří povídka Herečka, která byla poprvé publikovaná pod svým původním názvem Dva přátelé v roce 1910. V překladu Taťány Haškové ji v roce 2002 natočil režisér Dimitrij Dudík v interpretaci Pavla Soukupa.

Spustit audio