Alena Zemančíková: Vypláchnout, vyplivnout

1. říjen 2020

Nemá zrovna jednoduchý život. Sedí v zubařském křesle a probírá se svou minulostí k dnešku. Dosud nepublikovanou povídku současné české spisovatelky Aleny Zemančíkové čte Ivana Uhlířová. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Ivana Uhlířová
Připravil: Dominik Mačas
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 1. 10. 2020
Natočeno: v plzeňském studiu Českého rozhlasu v roce 2020

Návštěva u zubního lékaře nebývá předzvěstí příjemně stráveného času, i když je váš život jinak v pořádku. Hrdinka povídky Aleny Zemančíkové Vypláchnout, vyplivnout to nemá jednoduché. Lepší časy jsou pryč. Nedávno přišla o práci. Její partner je doma už rok. Teď sedí v zubařském křesle a neví, jestli vůbec bude mít na zaplacení bílé plomby. A k tomu všemu v ordinaci vyhrává vlezlé privátní rádio…

Dosud nepublikovaná povídka Aleny Zemančíkové je v mnoha ohledech charakteristická pro celou její literární tvorbu. Hrdinky jejích próz jsou obyčejné ženy s komplikovanými osudy. Navzdory příkoří a těžkostem jdou životem stále dál.

Alena Zemančíková je rozhlasová redaktorka a dramaturgyně, divadelní dramaturgyně a pedagožka, autorka rozhlasových her a spisovatelka. Vydala soubor povídek Bez otce (2008), knížku pro děti Mařenka a Čenda (2009), soubor fejetonů Tažení (2010) a román Příběh v řeči nepřímé (2015). V současnosti připravuje k vydání novou sbírku povídek.

Spustit audio