Alena Zemančíková: Byl jest jeden člověk aneb Hra o komkoli a smrti

26. duben 2016

Rozhlasová hra na motivy středověké morality.

Poslouchejte na Vltavě 26. dubna 2016 ve 21:30. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a četba. Zůstane tam až do pondělí 2. května 2016.


Středověká moralita, kterou známe v angličtině pod názvem Everyman, v němčině Jedermann a v češtině jako píseň Byltě jeden člověk, zpívanou Jaroslavem Hutkou, popisuje poslední den „kteréhokoliv člověka“ před smrtí.

Spor postav, nazvaných Kdokoli a Smrt, je zamyšlením nad konečností lidského bytí, díky němuž člověk přehodnocuje svůj život. Na poslední cestu, k níž ho vyzývá Smrt, žádá Kdokoli o doprovod rodinné příslušníky, přítele, chtěl by si vzít svůj majetek, své radosti, ale nikdo ho nechce doprovodit. Nakonec jediným průvodcem před stolec Posledního soudu jsou člověkovy dobré skutky.

Hra Aleny Zemančíkové převádí moralitu do současnosti - Everyman je globální byznysmen, létající letadlem v první třídě, a Smrt si k němu přisedne v taxíku cestou z letiště. I jednotlivé alegorické postavy jsou situace jeho každodenního života. Smrt ho svádí a usvědčuje z nepoctivosti a současný Kdokoli musí chtě nechtě bilancovat. Ve chvíli, kdy pohlédne sám sobě do tváře, je u cíle.


Osoby a obsazení: Kdokoli (Pavel Kikinčuk), Smrt (Monika Švábová), Bůh (Pavel Pavlovský), Přítel (Josef Nechutný), Starý bezdomovec (René Přibil), Opovědník (Tomáš Šolc), hlasatel (Roman Stupka), Jmění (Bronislav Kotiš), Žena, manželka (Lenka Krejčíková), Policista (Jindřich Kout) a Letuška (Lucie Černá-Šternerová)

Autorka: Alena Zemančíková Dramaturgie a režie: Miroslav Buriánek

Natočeno v roce 2001 v Plzni.

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.