Aischylos: Oresteia

1. leden 2018
Hry a četba

Dramatická trilogie, kterou neopakovatelným způsobem natočil v roce 1965 jeden z našich největších rozhlasových režisérů Jiří Horčička. Ke spolupráci pozval vynikající herce: Ladislava Boháče, Blanku Bohdanovou, Václava Vosku, Otomara Korbeláře, Josefa Veldu, Alenu Vránovou, Vlastu Chramostovou, Janu Drbohlavovou a mnohé další. On-line k poslechu do 7. ledna 2018.

Aischylos (525–456 p. n. l.) byl prvním dramatikem v moderním slova smyslu. Byl autorem asi 90 tragédií, ale pouze sedm z nich se dochovalo v plném znění. Ve své trilogii Oresteia nastoluje mnohá témata, která povládnou evropskému, potažmo světovému divadlu a jsou na světových jevištích řešena až do dnešních dnů.

03617068.jpeg

Příběh, v němž se hrdina Orestes pomstí za vraždu svého otce tím, že zabije vlastní matku a vystaví se tak hrůznému pronásledování, vypráví tak, že jsme svědky rodinné tragédie, politických her i sporu bohů.

Osoby a obsazení: král Agamemnon (Ladislav Boháč), Klytaimestra, jeho choť (Blanka Bohdanová), Aigysthos, bratranec Agamemnův (Václav Voska), Kassandra, dcera trójského krále (Jana Drbohlavová), posel (Otakar Brousek) a náčelník chóru (Otomar Korbelář), Orestes, syn Agamemnonův a Klytaimestřin (Josef Velda), Elektra, jeho sestra (Alena Vránová), chůva (Světla Amortová), sluha (Bořivoj Navrátil), Bůh Foibos Apollon (Soběslav Sejk), Bohyně Pallas Athena (Vlasta Chramostová). Dále účinkují: Antonie Hegerlíková, Julie Charvátová, Jaroslava Drmlová, Ludmila Stambolijeva, Jindra Hollmanová a Štěpánka Holečková, Marie Marešová a Hana Makovičková

Překlad: Ferdinand Stiebitz
Rozhlasová úprava a dramaturgie: Jaroslava Strejčková
Hudební spolupráce: Miroslav Kefurt
Zpívá Pěvecký sbor, sbormistr Pavel Kühn
Režie: Jiří Horčička

Natočeno v roce 1965.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.