Adam Plachetka v Telefonotéce

4. listopad 2012

Na 4. listopadu přijal pozvání Jany Vašatové přední český mladý barytonista, který je už doma na předních zahraničních scénách – Adam Plachetka, sólista Vídeňské státní opery, pěvec nejen mozartovský, jak uslyšíte.

Málokterý z našich pěvců se tak rychle etabloval ve vrcholném operním světě, jako mladý barytonista Adam Plachetka, absolvent Pražské konzervatoře u prof. Luďka Löbla a vítěz celé řady pěveckých soutěží. K nim patří Mezinárodní pěvecká soutěž Antonína Dvořáka v Karlových Varech, kde navíc získal cenu Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, cenu Viléma Zítka a cenu nakladatelství Editio Bärenreiter Praha. V roce 2004 debutoval v Národním divadle v Praze jako Mícha v Prodané nevěstě, v roce 2005 tam účinkoval jako Baryton v Johnsonově Čtyřtónové opeře.Vystupuje pravidelně na Hudebním festivalu Znojmo, kde už ztvárnil celou řadu rolí, mj. Händlova Polyféma a Dona Giovanniho.

Mozartovské postavy patří k Plachetkovým parádním úlohám, jak ukazuje mimořádný úspěch jeho Dona Giovanniho ve Vídeňské Státní opeře i debut v Covent Garden v roli Masetta, kterého zpíval už na Salcburském festivalu (kde se také poprvé objevil jako Pompeo v Benvenutu Cellinim pod taktovkou Valerije Gergieva).

Do Mozartova světa vstoupil ještě jako Figaro, Guglielmo, Nardo či Publio a Papageno. Plachetka vystupuje pod taktovkou dirigentů, jako jsou Christoph Böhm, Alessandro De Marchi, Enrico Dovico, John Fiore, Asher Fisch, Valerij Gergiev, Gulliaume Tourniaire, Caspar Richter nebo umělecký šéf vídeňské Státní opery Franz Welser- Möst. Účinkuje v inscenacích slavných režisérů – např. Ursel a Karl-Ernsta Herrmannových, Piera Liugiho Pizziho a Philippa Stölzla.

Vedle světových pódií vystupoval i ve Státní opeře Praha a věnuje se rovněž koncertní činnosti a interpretaci barokní hudby ve spolupráci se specializovanými soubory. Letos na podzim vychází v Supraphonu jeho album árií Georga Friedricha Händela. Plachetkův stylový záběr je obdivuhodný. K tomu velmi dobře vypadá – což budou moci ocenit i posluchači vltavské Telefonotéky na internetu, protože ve studiu budou zapnuté kamery.

Spustit audio