9. listopadu 2011

9. listopad 2011

Soutěž Gramodeska: Martina Trchová – Takhle ve mně vyjou vlci / Fanfán Tulipán – Polyorama / CD promo nahrávky Melis Soyaslanové a Richarda Vaculy exkluzivně pro ČRo /

Už potřetí se uskutečnila sympatická hudební soutěž Gramodeska, v níž se představují mladí skladatelé/interpreti do 35 let různých stylů a žánrů, pocházející z různých evropských zemí. Soutěž je rozdělena do dvou kategorií. V první, která je určena mladým hudebníkům do 25 let, soutěžilo 78 autorů a ve druhé kategorii do 35 let 63 autorů. Někteří finalisté Gramodesky 2011 uspořádají dnes večer galakoncert v Brně, a to v sále Břetislava Bakaly a zítra v Kulturním centru Zahrada na Chodově v Praze 4. Na obou místech vystoupí sedmnáctiletá písničkářka Melis Soyaslanová. Své písně zpívá anglicky a chce jimi cituji ...“ukázat, že také “křehká” a citlivá hudba může být dobrá”… Porota Melisinu tvorbu odměnila 10 body a vy si nyní poslechněte její píseň “Clouds”.

1. Clouds (Melis Soyaslanová) Tomáš Hubáček alias Háček studoval filmovou režii a muzikologii a s komponováním má bohaté zkušenosti. Vytvářel hudbu k různým televizním spotům, filmovou a divadelní hudbu i k počítačovým hrám. Do Gramodesky se přihlásil s písní „Za komín“ a získal za ni 6 bodů. I on vystoupí na obou koncertech Gramodesky, tzn. dnes večer v Brně a zítra v Praze. Více informací o soutěži i účinkujících najdete na stránkách Gramodesky.

2. Za komín (Tomáš Háček)

Nadaná písničkářka Martina Trchová obdržela v mezinárodní soutěži Gramodeska v kategorii do 35 let za svou píseň „V kvartě žestě“ nejvyšší ocenění, tzn. 18 bodů. Martina Trchová má nejen výtečné hudební nápady, také se jí daří obklopovat dobrými muzikanty, kteří jejím písničkám pomáhají vdechnout tu pravou atmosféru. Se dvěma z nich, kytaristou Patrikem Henelem a basistou Radkem Polívkou Martina Trchová vystoupí zítra v pražském KC Zahrada.

02022918.jpeg

3. Takhle ve mně vyjou vlci ( Martina Trchová)

Zrní, tak se jmenuje kvintet kladenských muzikantů. Ač spolu hrají 10 let, stále se o nich mnoho neví. Jejich folkové písničky s přesahy do různých stylů zaujaly i Radůzu a na svém labelu jim vydala album „Hrdina počítačový hry jde do světa“. Kvintet Zrní také čerstvě složil hudbu k tanečnímu představení VerTeDance, které bude mít premiéru 12. prosince v divadle Ponec. Zrní patří rovněž mezi finalisty letošního ročníku soutěže Gramodeska. Skupina Zrní obdržela za píseň „Jabloně“ 8 bodů a zítra večer ji možná zahraje i v pražském KC Zahrada. Teď se vám ji v doprovodu Zrní zazpívá Honza Unger.

4. Jabloně (Zrní)

V KC Zahrada zítra večer vystoupí i skupina Fanfán Tupilán. Hraje převážně hravé a humorné skladby Elišky Svobodové, na aranžování a finální podobě kompozic se však podílí celá kapela. Fanfán Tupilán v čele s Eliškou Svobodou vítá vše, co je inspiruje a probouzí v nich fantazii. Skladatelka Eliška Svobodová nasbírala v soutěži Gramodeska v kategorii do 25 let nejvyšší počet bodů a obdrží Cenu OSA. Skladbu s textem Michaely Keroušové, nazvanou „Maríjo, ujíždí ti cirkus“ Eliška nyní zazpívá a zahraje na melodiku za vydatné podpory ostatních členů Fanfán Tulipánu.

02267043.jpeg

5. Maríjo, ujíždí ti cirkus (E. Svobodová, Michaela Keroušová)

Hudební redaktorka Slovenského rozhlasu, příležitostná herečka, nadaná skladatelka a zpěvačka Kristina Prekopová touží po sólovém albu. Věříme, že se jí toto přání brzy splní. Nyní si v jejím podání poslechněte šanson „Nahé tela stromov“, za který získala v soutěži Gramodeska 15 bodů.

6. Nahé tela stromov (Kristina Prekopová)

Jedním z iniciátorů a organizátorů mezinárodní soutěže mladých skladatelů Gramodeska je Richard Vacula, který závěrem zazpívá a zahraje Leporelo.

5. Leporelo (Richard Vacula)

Spustit audio