9. března 2011

9. březen 2011

Fanfan Tulipán: Polyorama

Dnes budeme v Mozaice ochutnávat čerstvý debut kapely, která si říká Fanfan Tulipán. O vznik kapely se v roce 2009 zasloužila Eliška Svobodová, průběh trochu připomíná pohádku „O řepě“ : Studentka Ježkovy konzervatoře Eliška získala studenta a flétnistu Dušana Navaříka, ten přizval basistu Vladimíra Micenka, Vladimír přivedl bubeníka Adriana Ševečka, toho záhy vystřídal Cyril Lojda a pianista Jan Mazura přišel sám - a Fanfan Tupilán byl na světě. Hraje výhradně původní skladby Elišky Svobodové, na aranžování a finální podobě kompozic se podílí celá kapela a dělá to dobře, protože loni na jaře v juniorské soutěži talentů „Mladí ladí jazz“, získala první cenu Metropolitní University Praha a příspěvek k natočení alba. To album Fanfan Tulipán nazval „Polyorama“, vyšlo letos u Radiservisu a vy si z něj nyní poslechněte skladbu „Orient Expres.“ S Fanfan Tulipánem si jako host na kytaru zahraje José De La Hoz.

1. Orient Expres

2. Pět neděl v klobouku

V Mozaice má dnes premiéru skupina Fanfan Tulipán, která nemá ráda žánrové škatulky, ráda se v hudbě projevuje svobodně, hraje si se zvukem a s koncepcí skladeb, má ráda recesi, obrázky Kamila Lhotáka, fantastické příběhy Julese Vernea a vše, co v ní probouzí fantazii. Důkazem je album „Polyorama“ i následující písnička, kterou z něj vybíráme. Jmenuje se „Marijo, ujíždí ti cirkus“, otextovala ji Michaela Keroušová, zazpívá ji a na melodiku zahraje Eliška Svobodová s vydatným přispěním Dušana Navaříka a celé kapely Fanfan Tulipán.

3. Marijo, ujíždí ti cirkus (t: Michaela Keroušová)

4. Skřivan Ivan

5. Maryčka Magdonova

Čeká vás opět skupina Fanfan Tulipán. Loni na podzim zvítězila v českém kole mezinárodní soutěže mladých jazzových talentů Jazzprix 2010 a odjela do bavorského Straubingu a tam soutěžila s pěti německými kapelami. Hlavní cenu si odnesla německá skupina Blue Break, ale cituji: Fanfán Tulipán byl vzhledem k mladému věku hráčů nejen technicky zcela nejlepším uskupením (sólo bubeníka zvedlo Němce ze židlí), ale navíc zcela originálním," dodala koordinátorka projektu Barbora Šiftová. Dodejme, že všichni členové kapely studují na Ježkově konzervatoři, kromě Fanfan Tulipánu působí v rozličných hudebních sestavách a nyní zahrají skladbu nazvanou „Honzíkova cesta“.

6. Honzíkova cesta

7. Stanoviště balónů

Autorkou všech skladeb je Eliška Svobodová, hraje Fanfan Tulipán v obsazení:

Eliška Svobodová - melodika Dušan Navařík – flétna Jan Mazura – klavír Vladimír Micenko – kontrabas Cyril Lojda – bicí

a hosté:

Jan Pospíšil – sopránový saxofon José De La Hoz – kytara

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio