5.4.

5. duben 2007

Podobně jako dnešní Mozaika věnují se včera otevřené výstavě fotografií Wima a Donaty Wendersových i dnešní Lidové i Hospodářské noviny. Expozici slavného filmového režiséra a jeho ženy najdeme na pražském Hlavním nádraží v galerijním vlaku. Její atmosféru dokresluje hudba z Wendersových filmů, z jejichž natáčení je pořízena většina fotografií.

Včerejší premiéru filmu Pusinky hodnotí v Hospodářských novinách Aleš Borovan. Oceňuje dobré výkony mladých hlavních představitelek, celkový dojem z filmu je pro něj ovšem rozpačitý. Darina Křivánková v Lidových novinách udílí tomuto snímku tři z pěti recenzentských hvězdiček. Lidové noviny i Právo nabízí dále rozhovory s režisérkou Pusinek Karin Babinskou. Ta říká, že Pusinky jsou nejspíš uzavřenou kapitolou jejího mládí a že jde především o pravdivý film.

O dnešní premiéře opery Giaccoma Pucciniho Děvče ze Západu píše Právo, krátce se o ní zmiňují i Lidové noviny. V titulní roli, kterou skladatel psal pro Emu Destinnovou, se alternují Eva Urbanová a Anda-Louise Bogzaová. Operu uvádí Národní divadlo, v dnešní Mozaice uslyšíte na toto téma příspěvek po osmé hodině.

Hudební divadlo v Karlíně premiéruje dnes a zítra muzikál Limonádový Joe. Píše o tom dnešní Právo. V titulní roli se představí v alternaci Lumír Olšovský a Aleš Háma. Mladá fronta Dnes uveřejňuje rozhovor s Václavem Vydrou, který se střídá s Jiřím Kornem v roli Horáce Badmana. Muzikálu režiséra Antonína Procházky se budeme v Mozaice věnovat za několik okamžiků.

V příloze Kulturní premiéry Lidové noviny otiskují recenzi Kabaretu Ivan Blatný. Tereza Vinická v ní o inscenaci pražského Divadla Komedie píše, že kabaretu nechybí humor a pochopení pro autorovu poetiku. Pozitivně hodnotí hudební části inscenace, která pochází od mladého skladatele Michala Orsona Štědroně, uvádí však také, že režie Jana Nebeského nenechá krásu Blatného veršů vyznít naplno a mnohdy od ní dokonce zbytečně odvádí pozornost. Recenzentka udílí představení tři hvězdičky.

Na téže straně Lidových novin Jiří Machalický představuje výtvarnici Irenu Jůzovou, jejíž instalace nás bude reprezentovat na letošním Bienále v Benátkách. Machalický nabízí průřez autorčiným uměleckým životem. V instalaci pro český pavilon na Bienále, nazvané Kolekce - Série, se pak Jůzová snaží upozornit na to, jak ekonomika vstupuje do umění, jak chce trh vše ovládnout.

Petr Kratochvíl v Lidových novinách nabízí srovnání soutěžních návrhů na novou budovu Národní knihovny. Výstava jejich modelů byla otevřena v pražském Klementinu, Kratochvíl uvádí, že je tím konečně položen reálný základ pro veřejnou diskusi o vítězství návrhu Jana Kaplického. Svůj článek nadepisuje Kaplického vítězství je oprávněné.

O festivalu Tanec Praha, který se chystá na červen, informují Hospodářské noviny, Právo i Lidové noviny.

autor: Martin Luhan
Spustit audio