30. 12. 2010

30. prosinec 2009

21. prosince přišel do kin nový snímek Jana Hřebejka a Petra Jarchovského Kawasakiho růže. Lidové noviny otiskují na své kulturní straně rozhovor Vojtěcha Ryndy nadepsaný "Lidé se škraloupem s tím musejí ven". Film se točí kolem dávné viny jinak vzorného člověka, který kdysi udával StB, a autoři v rozhovoru vyjadřují své postoje k této problematice, mluví ale i o svém zpracování a například také o spolupráci s herečkou Danielou Kolářovou.

Lidové noviny dále představují dvě literární díla. Dora Kaprálová recenzuje poetickou knihu Tomáše Weisse Neděle svatého Snipera. O souboru dvaapadesáti pseudokázání jednoho vzteklého kazatele kritička konstatuje, že autor je vkutku mizerný básník a ani bůhvíjaký křesťan asi nebude, ale jeho hrdina, svatý Sniper, to je jiná - hotový arcikněz slova!

O obsáhlé knize vzpomínek Zdenka Slouky zejména ze života v exilu Jdi po skryté stopě píše na téže straně Lidových novin Petr Zídek.

Nejlepší próza roku 2006 od Radky Denemarkové vstupuje na jeviště Švandova divadla. V Právu v regionální části Praha - Střední Čechy se dočteme o nové inscenaci režiséra Michala Langa, který převedl na jeviště knihu Peníze od Hitlera.

Hospodářské noviny upozorňují na velkolepou výstavu rekapitulující dílo Federica Felliniho. Při příležitosti padesátého výročí vzniku filmu Sladký život ji připravila pařížská galerie moderního umění Jeu de Paume.

Krátce se Hospodářské noviny zmiňují o filmu Kdopak by se vlka bál, který uvede Česká televize na Nový rok v hlavním vysílacím čase. Snímek sbíral v letošním roce jedno ocenění za druhým, uspěl i na Berlinale, jeho atmosféru shrnuje nadpis článku "Červená karkulka dnes: drama i horor".

Ondřej Horák píše v Hospodářských novinách o knize Jana Nováka "Za vodou". Šest rozhovorů s českými osobnostmi, které uspěly na americkém kontinentu, kritik označuje za povedené, považuje je za možnou alternativu jakési Galerie elity národa, kterou se vždy někdo nahonem a všemu navzdory rozhodne sestavovat.

Mladá fronta Dnes otiskuje výsledky kritické ankety o nejlepší hudební album roku 2009. Podle internetového serveru Metacritic, který sdružuje různorodé hudební recenze, byla letos nejlépe hodnocena deska kapely Nirvana Live at Reading. Se svou koncertní nahrávkou Live In London uspěl také Leonard Cohen, skončil na druhém místě.¨

Klára Kubíčková hodnotí v Mladé frontě Dnes velmi pozitivně výstavu Umění české reformace, která je do 4. dubna k vidění v Císařské konírně Pražského hradu. Nadepisuje svou recenzi "Od husitů k bílé hoře. Názorně a nádherně."

Mladá fronta Dnes vyhlíží také do budoucnosti. V její příloze "Rok 2010" najdeme například článek o chystaném filmu Jana Svěráka "Kuky se vrací". Půjde o akční loutkovou podívanou pro děti.

autor: Martin Luhan
Spustit audio