30. 09. 2008

30. září 2008

V neděli zemřel ve věku sedmadevadesáti let nestor české literatury, spisovatel a dramatik Adolf Branald. Na jeho život a tvorbu vzpomínají Milena Vojtková v Hospodářských novinách a Marta Švagrová v Lidových novinách.

Hospodářské noviny věnují dnes kultuře výjimečně dvě strany, například Tomáš S. Polívka píše o záznamu loňského koncertu v rámci oslavy šedesátin Vladimíra Mišíka, který vyšel na DVD. Akce konaná v Divadle Archa nabídla průřez Mišíkovou tvorbou v podání jeho kapely Etc.... i gratulantů (například Dana Bárty, Michala Prokopa či Buty), ale tím, jak uvádí Polívka, vlastně nabídla podstatnou část historie českého bigbítu.

Hospodářské noviny otiskují také dva články věnované hudebním festivalům. Petr Veber píše jednak o konertu v rámci Pražského podzimu z minulého čtvrtka, kdy hostoval v Rudolfinu Orchestr Sinfonia Varsovia s dirigentem Krzysztofem Pendereckim Považuje jej za jedinečnou událost.

V druhém příspěvku se Veber rozepisuje o třináctém ročníku festivalu Struny podzimu. Chválí moldavskou sopranistku Irinu Lungu, která vystoupila společně s Pražskou komorní filharmonií v neděli. Dále autor upozorňuje na dnešní koncert pianisty Francois Coutouriera, který představí v čele instrumentálního kvarteta projekt Nostalghia.

Strana nadepsaná Showbiz, kterou najdeme úplně na konci Hospodářských novin, nabízí především velký článek o uvedení snímku U23D v pražském kině IMAX. Film je uvořen ze záznamu několika koncertů, které kapela U2 absolvovala v rámci Vertigo Tour v zemích Jižní Ameriky.

Irena Zemanová píše na kulturní straně Hospodářských novin o prvním počítačem animovném filmu v historii české i východoevropské kinematografie. Do kin vstoupí za dva týdny pod názvem Kozí příběh: Pověsti staré Prahy. Kritička vytýká nedotaženost nápadu vtipného a moderního převyprávění starých pověstí. Podle ní snímku ubližuje snaha pobavit za každou cenu i dospělé. Michal Procházka v Právu o Kozím příběhu uvádí, že se režiséru Janu Tománkovi podařil dát dohromady v našich podmínkách překvapivý velkofilm. Článek Mirky Spáčilové v Mladé frontě Dnes například dodává, že největšími hlasovými hvězdami filmu jsou Jiří Lábus, Viktor Preiss a Petr Nárožný.

Mladá fronta Dnes otiskuje ukázku z chystaného Románu pro muže, jehož autorem je Michal Viewegh. Jeho dv acátá kniha je podle autorových slov vyprávěna ryze mužskou optikou a velmi otevřeně. Vyjde ve čtvrtek.

Ondřej Horák připravil pro Lidové noviny rozhovor se spisovatelkou Nancy Hustonovou, která přijela do Prahy na pozvání Francouzského institutu představit svou knihu Rodová znamení. Kanadská autorka hovoří o tomto díle, obecně o své tvorbě a také o rozdílech mezi životem v Americe a v Evropě.

Jitka Sloupová píše na téže straně Lidových novin o zahájení Havlovské sezóny v Londýně. Především přibližuje inscenaci Odcházení režiséra Sama Walterse a divadla Orange Tree.

Radmila Hrdinová hodnotí v Právu novou inscenaci Smetanovy Prodané nevěsty v pražském Národním divadle.

autor: Martin Luhan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.