29. 09. 2008

29. září 2008

Dnešní vydání novin se v kulturních rubrikách vzácně tematicky shodují. Právo, Hospodářské i Lidové noviny i Mladá fronta Dnes otiskují již na titulních stranách informaci o úmrtí amerického herce Paula Newmana. Modrooký symbol Hollywoodu 60. a 70. let podlehl v pátek v noci ve věku třiaosmdesáti let rakovině plic. Všechny deníky přinášejí Newmanův životopis, přehled jeho hereckých cen, nejznámějších filmů natočených v herecké i režisérské roli. Právo i Lidové noviny věnují Newmanově úmrtí celé strany, citují známé osobnosti, které se k hercově smrti vyjádřily. Mladá fronta Dnes vyhradila této smutné události dokonce strany dvě, připravila navíc například rozhovor s Newmanovým častým dabérem Luďkem Munzarem. Hospodářské noviny se podrobně věnují životu Paula Newmana nejen na kulturní straně, ale i na té věnované Showbusinessu.

Všechny sledované deníky přinášejí samozřejmě ohlasy na sobotní koncert kanadského hudebníka Leonarda Cohena, který se konal v pražské Tesla Areně. Alex Švamberg nadepisuje svůj článek v Právu titulkem "Ať hodí kamenem, kdo není ovlivněn Cohenem", uvádí v něm, že teprve na koncertě se jasně ukazuje, jak výraznou osobností Cohen je. Vystoupení považuje kritik za výjimečné, tříhodinový koncert byl exkluzivní také tím, že byl v České republice prvním a posledním. Redaktor Mladé fronty Dnes Petr Mareček nešetří chválou, udílí Cohenovu koncertu sto procent a píše, že písničkářská legenda překonala všechna očekávání. Lidové noviny otiskují recenzi Jany Kačurové, která, podobně jako zpěvákovi fanoušci, považuje sobotní večer za splněný sen. Koncert, při němž Cohen předvedl své největší hity v dokonalých aranžích, oceňuje čtyřmi z pěti možných hvězdiček. Recenzi Petra Viziny najdeme v Hospodářských novinách, které k článku ještě připojily rozhovor s Cohenovou spoluzpěvačkou Sharon Ronbinsonovou.

Tisk dále informuje o úmrtí spisovatele a dramatika Adolfa Branalda. Nestor české literatury zemřel včera ve věku 97 let. Píší o tom Lidové noviny a Právo, Mladá fronta Dnes pak přináší navíc výběr z Branaldových titulů.

Kateřina Kočičková hodnotí v Mladé frontě Dnes inscenaci hry Leaving neboli Odcházení v nastudování londýnského Orange Tree Theatre. Pojetí režiséra Sama Walterse porovnává s inscenací Davida Radoka, která je hrána v pražském Divadle Archa. Anglická varianta je civilnější a jaksi obyčejnější, akcentuje spíše groteskní než existenciální rysy hry. Celkově hodnotí představení šedesáti procenty.

Na téže straně Mladé fronty píše Kočičková také o londýnské návštěvě Václava Havla. Ten totiž mimo návštěvy Orange Tree Theatre představoval a podepisoval v Britské knihovně svou knihu Prosím stručně, která v angličtině vychází pod názvem To the Castle and Back. Zprávu o této autogramiádě a besedě přinášejí i Lidové noviny.

Helena Havlíková hodnotí v Lidových novinách inscenaci Smetanovy Prodané nevěsty v Národním divadle. Opera, jejíž režie se ujala Magdalena Švecová si podle recenzentky zaslouží jen dvě hvězdičky z pěti.

Deníky také píší o festivalu Novoměstský hrnec smíchu. Cenu za přínos české komedii na něm získala Jiřina Bohdalová, vítězným filmem se stala Taková normální rodinka.

autor: Martin Luhan
Spustit audio