29. 07. 2008

29. červenec 2008

Začněme zprávami z oblasti filmu. Právo na své zpravodajské straně uvádí, že Letní škola v Uherském Hradišti se těší velkému zájmu. Organizátoři dokonce v neděli museli zastavit akreditaci, neboť kapacity festivalu byly naplněny. Na kulturní straně pak Právo otiskuje článek o tvorbě režiséra a surrealisty Jana Švankmajera, kerý byl v Hradišti hostem a také zahájil v prostorách Galerie Slováckého muzea výstavu Salamadnr věnovanou společné tvorbě se svou zesnulou ženou Evou.

Mirka Spáčilová si k rozhovoru pro Mladou frontu Dnes přizvala Jiřího Macháčka, jenž hraje hlavní roli ve filmu Nestyda, který bude mít premiéru na podzim. V rozhovoru herec představuje svou postavu, ale hovoří také například o svém postoji k americké radarové základně.

Na téže straně Mladé fronty Dnes se dočteme také o chystaném programu režiséra Roberta Sedláčka. Ten po drogovém dramatu Pravidla lži a dokumentárním portrétu Miloše Zemana připravuje tentokrát komedii - natáčí ji pod názvem Muži v říji, hlavní roli ztvární Jaromír Hanzlík.

Lidové noviny přinášejí informaci o tom, že snímek Bohdana Slámy Venkovský učitel se bude promítat na festivalu v Benátkách. Letošní 65. ročník přehlídky bude probíhat od 27. července do 6. září, Venkovský učitel se představí v sekci Venice Days. Právo k tématu dodává, že představitel titulní role Pavel Liška zastoupí českou kinematografii v Benátkách hned dvakrát - účinkuje totiž také ve filmu Návštěvník finského režiséra Jukka-Pekka Valkeapää.

Dále najdeme v tisku několik zpráv s jazzovou tematikou.

Woody Allen vystoupí 20. prosince v pražském Kongresovém centru. Americký režisér a klarinetista přiveze svou kapelu New Orleans Jazz Band. Informaci o chystaném koncertu, doplněnou o přehled největších Allenových filmových úspěchů a zprávy o jeho současné filmařské práci, publikuje Mladá fronta Dnes. O plánovaném vystoupení píší také Lidové noviny.

Podtitulem "Nejkreativnější jazzový trumpetista vystoupí v pátek na Besedě u Bigbítu" je uvedený článek Lidových novin o koncertu Erika Truffaze. Beseda, jejímž základním posláním je podpora česko-slovenské vzájemnosti, se koná v Tasově u Veselí nad Moravou.

Daniel Konrád píše v Hospodářských novinách o novém albu jazzového varhaníka Ondřeje Pivce Overseason. Připravil ho spolu s bubeníkem Tomášem Hobzekem v rámci výletu do New Yorku.

Kulturní (a už i titulní) strana Hospodářských novin otiskuje pozvánku na výstavu legálního graffiti na zdech Londýnské galerie Tate Modern. Patnáct metrů vysoké monumentální malby jsou součástí výstavy nazvané StreetArt.

Jana Paterová připravila pro Lidové noviny recenzi inscenace Snu noci svatojanské režiséra Ľubo Pavloviče, která je uváděna v rámci Shakespearovských slavností. Kritička ji označuje za nenáročnou pohádku pro dospělé a hodnotí dvěma z pěti možných hvězdiček.

autor: Martin Luhan
Spustit audio