27. 03. 2008

27. březen 2008

Hlavním tématem kulturních stran dnešních vydání novin je vstup amerického oscarového snímku Až na krev do českých kin. Drama o posedlosti mocí, penězi a ropou je jedním z filmů zahajujících Febiofest. Mirka Spáčilová v Mladé frontě Dnes píše, že režisér Paul Thomas Anderson se neohlíží na kinematografická pravidla a neusiluje o sympatie diváků. Hlavní představitel Daniel Day-Lewis dokazuje v každé vteřině, zač dostal cenu Americké filmové akademie. Spáčilová udílí filmu osmdesát procent. Věra Míšková označuje v Právu scénář tohoto naftařského filmu za výtečný, herecký výkon Day-Lewise vyzdvihuje také vysoko. Otto Bohuš píše v Hospodářských novinách, že dílo je svérázným komentářem ke kapitalistické mentalitě, hodnotí také soundtrack k filmu - považuje ho za frustrující a žánrově nezařaditelný. I Darina Křivánková se s ostatními kritiky shoduje ve chvále. V příloze Lidových novin Kulturní premiéry uvádí, že snímek Až na krev je s pouhými dvěma Oscary nedoceněným. Podle Křivánkové přitahuje film magickou filmařinou, uhrančivou atmosférou a silnou vnitřní dynamikou. Hodnotí ho plným počtem pěti hvězdiček.

O patnáctém ročníku filmové přehlídky Febiofest hovoří v Lidových novinách její zakladatel Fero Fenič. Rozhovor připravila Darina Křivánková. Jako každý rok také letos vychází v Lidových novinách specializovaná příloha "echo febiofestu", v níž dnes najdeme kompletní program tohoto mezinárodního filmového festivalu. Krátce se o přehlídce zmiňuje také Mladá fronta Dnes.

Rozhovor Jany Machalické, který otiskují Lidové noviny, představuje dnes pětadevadesátiletou osobnost českého moderního tance a baletu, Zoru Šemberovou. Choreografka a tanečnice hovoří o svém působení v Národním divadle a mimo jiné také o svých známostech a spolupracích s Bohuslavem Martinů, Alfrédem Radokem nebo Bohumilem Hrdličkou.

V Lidových novinách najdeme ještě stranu věnovanou politikům, jejichž zálibou je hraní ve filmu. Ve včera premiérovaném filmu režiséra Tomáše Bařiny Bobule si svou premiéru odbyl také ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Věra Míšková píše o této komedii s podtitulem Nevinně o víně v kulturní příloze Práva Café.

Právo otiskuje také článek Jaroslava Špuláka, který hodnotí nové album Jaromíra Nohavici Ikarus. Považuje ho za smutné, ale nutné - Nohavica jím obhajuje svou současnou i budoucí existenci.

Knihu britských spisovatelů Rodericka Gordona a Briana Williamse Ztracený svět v Podzemí hodnotí v Právu František Cinger. První díl fantastické trilogie s hlavním hrdinou Willem Burrowsem podle něj aspiruje na uvolněný trůn po ukončené sérii o Harrym Potterovi.

V Mladé frontě Dnes píše Josef Chuchma o knize Veroniky Žilkové a Martin Stropnického 2 v 1. Považuje ji za únosnou - Žilková je poměrně vypsaná, zručně zvládá fejetony. Stopnického příspěvky hodnotí kritik jako nudnější, jeho glosy a sloupky mívají problém s pointou. Celkově označuje knihu za populár, který neoblbuje, což lze považovat za úspěch. Číselně vyjadřuje své hodnocení padesáti procenty.

V příloze Lidových novin Kulturní premiéry píše Jana Machalická o nové inscenaci Divadla na Vinohradech Na krásné vyhlídce autora Ödöna von Horvátha. Výklad režiséra Michala Dočekala se podle recenzentky rozchází se záměrem autora a za problém považuje Machalická i herecké výkony. Kritička oceňuje dramaturgický záměr divadla, oceňuje také Horváthův text chválí. Souhrnně udílí inscenaci 3 z pěti možných hvězdiček.

autor: Martin Luhan
Spustit audio