25. ročník festivalu pro židovskou čtvrt Boskovice

29. červen 2017

Už čtvrt století se každoročně koná v Boskovicích vícežánrový festival, který upozorňuje veřejnost na unikátní urbanistickou památku, postupně renovované židovské ghetto.

Letošní ročník se koná ve dnech 6. až 9. července v režii tradičních pořadatelů, jimiž je kulturní sdružení Unijazz ve spolupráci s Městem Boskovice a rodinou Mensdorff-Pouilly. Vedle pestře obsazených hudebních scén opět bude probíhat filmový festival, divadelní představení pro dospělé i děti, výstavy, autorská čtení či přednášky historiků.

Součástí festivalu je už po čtrnácté dvoudenní jazzová přehlídka v Zámeckém skleníku. Scéna Skleníku představuje pravidelně české a německé interprety, neboť je dramaturgicky propojena s drážďanským jazzklubem Neue Tonne a tamní hudební akademií. Jazzové koncerty následují po čtvrtečním bluesovém večeru, který bývá předzvěstí šumperského festivalu Blues Alive.

Hvězdami jazzové scény během pátku a soboty bude duo basisty Tomáše Lišky s vokalistkou Ridinou Ahmedovou a Flying Power pianisty Ondřeje Kabrny. Z českých zástupců ještě zahraje post-jazzrockové kvarteto North Innergy a elektronický funk Atomic Gigolo. Ze čtyř německých seskupení bude určitě nejzajímavější Saský improvizační orchestr složený ze členů německých účastníků festivalu.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio