25. 11. 2008

25. listopad 2008

Na kulturních stranách deníků najdeme dvě recenze slovenské inscenace hry Václava Havla Odcházení. Kateřina Kočičková v Mladé frontě Dnes píše, že inscenace režiséra Petra Mikulíka není špatná, ale ani výjimečná. Velký prostor scény Slovenského národního divadla hře neprospívá, za nejlepší součásti představení označuje kritička výkon Mariána Labudy v roli kancléře Riegra a autorský komentář Václava Havla. Celkově hodnotí Kočičková Odcházení šedesáti procenty. Hodnocení Odchádzanie připravila také Ľubka Krenová pro Hospodářské noviny. Mikulíkova režie si podle ní nezakládá na obrazoboreckém metaforickém podobenství rozpadu světa, ale na přímém a logickém postižení mechanismu "lidského zvěřince" inscenovaného formou jemného groteskního realismu. Slovenská inscenace je nejspíše o existenciálních situacích, kdy hrdinové volí mezi opouštěním postů nebo zachováním sebeúcty.

Magdalena Čechlovská v Hospodářských novinách upozorňuje na dnes večer v televizi vysílaný dokument Diáře a romány Pavla Kohouta. V Mozaice jsme o něm už hovořili.

Další článek kulturní strany Hospodářských novin je věnovaný panelovému programu Graphic Novels from Europe, který proběhl minulý týden v New Yorku. Na tomto šestidenním komiksovém maratonu reprezentovali české autory Jaromír 99 a Jaroslav Rudiš.

Vladimír Říha přichystal pro Právo rozhovor s novým generálním ředitelem České filharmonie Vladimírem Darjaninem. Hovoří samozřjmě o změnách, které pro orchestr plánuje po svém oficiálním nástupu do funkce, tedy po prvním červenci příštího roku.

Prahu navštívil argentinský básník Juan Gelman. Autor, jehož dílo je českým čtenářům doposud v podstatě neznámé, přicestoval na pozvání Institutu Cervantes a má v plánu veřejně číst některé své básně. Informaci otiskuje Právo.

Deník dále otiskuje recenzi Petera Kováče, který hodnotí výstavu soch Franka Stelly. Expozice amerického minimalisty je k vidění v Galerii Miro na pražském Strahově. Podle kritika nechce výtvarník svými vystavenými objekty provokovat či dráždit, chce spoluvytvářet prostředí, které by v divákovi vyvolalo pocit kreativní harmonie.

Tereza Radváková píše dále v Právu o nově vycházejícím prvním českém překladu knihy Miky Waltariho Zázračný Josef neboli Život je dobrodružství.

Lidové noviny publikují filmovou recenzi Vojtěcha Ryndy - věnuje se americkému hororovému snímku Repo: Genetická opera! Tento postapokalyptický muzikál má podle recenzenta zajímavý nápad, ale gymnaziálně amatérské provedení. Zaslouží si jen dvě hvězdičky z pěti.

Naopak kvalitním zážitkem bylo pražské vystoupení francouzského souboru Ballet Preljocaj v minulém týdnu. Na kulturní straně Lidových novin hodnotí nastudování Sněhurky Gustava Mahlera Lucie Dercséniyová. Jemně vybroušené obrazy, které jsou krásné nejen vizuálními vjemy, ale také tím co skrývají, oceňuje kritička čtyřmi z pěti hvězdiček.

Lidové noviny otiskují ještě rozhovor s hudebníkem Davidem Eugenem Edwardsem, který s projektem Woven Hand vystoupí zítra v rámci festivalu Alternativa v Divadle Archa.

autor: Martin Luhan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.