25. 07. 2008

25. červenec 2008

Deníky se dnes opět věnují problémům se stavbou nové budovy Národní knihovny. Poté co ve středu ministr kultury Václav Jehlička oznámil, že se Kaplického chobotnice na pražské Letné stavět nebude, zvažuje vedení knihovny v čele s Vlastimilem Ježkem podání žaloby na pražský magistrát. Ředitel Národní knihovny prohlásil, že zastupitelstvo slíbilo prodat letenské pozemky, což však nyní odmítá dodržet. O situaci informují Lidové a Hospodářské noviny na titulních stranách, Právo uvnitř listu ve zpravodajské rubrice a Mladá fronta Dnes v pražské regionální příloze. Lenka Zlámalová a Tomáš Němeček navíc připravili pro Hospodářské noviny velký rozhovor s architektem Vladem Milunićem, autorem pražského Tančícího domu. Ten se vyjadřuje nejen ke Kaplického blobu, ale také například k zatčení Radovana Karadžiče.

V Lidových a Hospodářských novinách najdeme informace o dnes začínající Letní filmové škole v Uherském Hradišti. Článek Petra Fischera, redaktora Hospodářských novin, nabízí vyjádření nového uměleckého šéfa Pavla Bednaříka, který představuje drobné změny v dramaturgii festivalu. Letošní festival nabídne retrospektivy filmů Julia Medema, Juraje Jakubiska a Jana Švankmajera. Petr Martínek píše v Lidových novinách o důvodech změn ve vedení školy, dále vybírá z programu nejzajímavější tématické cykly - Film a magie, Hudba a němý film, Totalita ve filmu a skutečnosti a další.

Na téže straně Lidových novin informuje Jindřiška Bláhová o přípravách konkurenčního filmového festivalu, který chystá bývalý ředitel Letní filmové školy Jiří Králík. Festival nad řekou by se měl uskutečnit příští rok od 31. července do 9. srpna v Písku.

Lidové noviny otiskují dále recenzi Jiřího Machalického, který navštívil výstavu Jána Mančušky Jihozápadní sloup a jeho stín na začátku novely. Držitel Ceny Jindřicha Chalupeckého vystavuje v pražské Galerii Tranzitdisplay. Kritika nejvíce zaujal Pohyblivý obraz (Akt sestupující ze schodů), který je vlastně parafrází futuristicky laděného obrazu Marcela Duchampa z roku 1912. Celkově hodnotí Machalický expozici čtyřmi z pěti možných hvězdiček.

Dále se v Lidových novinách dočteme o zítřejším koncertě americké dvojice The Mars Volta, který se koná v pražském klubu Roxy. Jak krátce informuje také Mladá fronta Dnes, kapela českému publiku představí své nejnovější album The Bedlam in Goliath. Šárka Hellerová připravila se zpěvákem kapely Mars Volta Cedricem Bixter-Zavalou rozhovor, který otiskuje Právo.

Další rozhovor Práva přináší zprávu o zítřejším odhalení sochy Jaroslava Haška v Lipnici nad Sázavou. František Cinger hovořil s vnukem spisovatele Richardem Haškem.

Lidové noviny a Mladá fronta Dnes také píší o chystaném novém vydání Osudů dobrého vojáka Švejka. V září vyjde kniha s ilustracemi Petra Urbana v nakladatelství XYZ.

Celou stranu věnovanou španělskému režisérovi Luisi Buňuelovi přichystal pro Mladou frontu Dnes publicista Čestmír Lang. Od úmrtí věčného surrealisty uplyne v noci z 28. na 29. července 25 let.

autor: Martin Luhan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.