25. 03. 2008

25. březen 2008

Hospodářské noviny píší o výstavě probíhající právě v pražské Galerii Rudolfinum - fotografie Gregory Crewdsona. Americký tvůrce, jehož dílo je inspirováno Hollywoodským filmovým prostředím, vystavuje své velkoformátové fotografie do 25. května. Kritička Magdalena Čechlovská představuje princip Crewdsonovy práce: "precizně prokomponovaná a promyšlená fotografie se stává malým filmem, jehož děj si musí divák domyslet". Dodává dále, že fotografova metoda tvorby je oslňující.

Na zítřek je v pražském klubu Kaštan naplánovaný koncert skupiny Jasná páka, u příležitosti 25. výročí vydání článku Nová vlna se starým obsahem, který vyšel v ideologickém věstníku KSČ Tribuna 23. března 1983. O textu, který odstartoval zátahy proti svobodné kultuře píše v Hospodářských novinách Petr Vizina.

Mladá fronta Dnes otiskuje rozhovor s anglicko-irským hercem Danielem Day-Lewisem, hlavním představitelem filmu Až na krev, jenž zítra vstupuje do českých kin. Role ropného magnáta přinesla Day-Lewisovi Oscara, v článku hovoří umělec především o ní a také obecněji o svém přístupu k herecké práci.

Věra Drápelová píše v Mladé frontě Dnes o přímém přenosu z Metropolitní opery, který předevčírem nabídlo svým divákům Kino Aero. Abstraktní inscenace Wagnerovy opery Tristan a Izolda režiséra Dietera Dorna zanechala v recenzentce spíše matný a chladný, místy kýčovitý dojem, ale celkově hodnotí její provedení osmdesáti procenty.

Mladá fronta Dnes přináší vzpomínku na krále basového rejstříku Eduarda Hakena. Od narození pěvce, s jehož tváří má národ spojeny především role Kecala a Vodníka, uplynulo 22. března 98 let.

Režisér Martin Kotík přiravuje filmovou komedii Vy nám taky, šéfe, informaci přináší Mladá fronta Dnes. V hlavních rolích snímku se představí Iva Janžurová, Václav Vydra a Mahulena Bočanová. Premiéra je chystána na druhou polovinu letošního října.

Šárka Hellerová připravila pro Právo rozhovor se zpěvákem skupiny Nazareth Danem McCaffertym. Hovoří o čtyřicátém výročí založení kapely, o nově vydané desce The Newz a také o dvou koncertních vystoupeních v České republice, která jsou naplánována na letošní léto.

Michal Procházka píše v Právu o problémech s organizací letošní Letní filmové školy v Uherském Hradišti. Vzhledem k dluhům z minulých let byl bývalý ředitel filmové školy Jiří Králík donucen odstoupit z funkce předsedy Asociace českých filmových klubů. Letošní festival chtějí tudíž pořádat dvě různé společnosti lidí - Králík se svými spolupracovníky a naproti tomu klubová asociace s novým vedením v čele.

Terezie Zemánková navštívila výstavu ve švýcarském Lausanne, která představuje výtvarnou tvorbu jinak známého spisovatele Victora Huga. Článek o tom otiskuje Právo.

Lidové noviny píší o hře Friedricha Dürrenmatta Komplic, kterou uvádí pražské Divadlo Na zábradlí. Podle kritičky Kamily Černé si inscenace zaslouží čtyři z pěti možných hvězdiček, uvádí mimo jiné, že se režisérovi Davidu Czesanymu podařilo udržet rovnováhu mezi rovinou reálného příběhu, komickou nadsázkou a jistou modelovostí postav.

Deníky informují také o tom, že Václav Havel oznámil datum premiéry své nové hry Odcházení. Divadlo Archa ji začne uvádět 22. května.

autor: Martin Luhan
Spustit audio