24. 11.

20. listopad 2006

Manos Hatzidakis: Athanassia, Magnus Eroticus Světově proslulý skladatel a písničkář Manos Hatzidakis je jedním z nejznámějších řeckých hudebníků. Narodil se v roce 1925, od ranného dětství se učil hrát na klavír, později hrál na housle i harmoniku, zdokonaloval se v hudební teorii, zkoušel komponovat. V roce 1944 začala jeho dlouholetá spolupráce s Uměleckým divadlem v Aténách. Zkomponoval zde například hudbu ke Krvavé svatbě od F.G. Lorcy. V roce 1960 dostal Oskara za píseň Děti z Pirea, která zazněla ve filmu "Nikdy v neděli". Později zhudebnil básnickou tvorbu Nikose Gatsose, v roce 1962 komponuje později vysoce oceňovanou hudbu k Aristofanově hře "Ptáci". Budeme vám vybírat hudbu z jeho cyklu "Magnus Eroticus" a "Athanasia", ze které uslyšíme v podání Manolise Mitsiase a Dimitry Galani úvodní skladbu.

9. Strance Mayday (Manos Hadjidakis/Nokos Gastos)

1. With The First Drop of Rain (Manos Hadjidakis/ Odysseas Elytis)

Manos Hatzidakis byl velmi sužován vojenskou juntou, a proto v roce 1966 opustil Řecko a odešel do New Yorku, kde pobýval až do roku 1972. Zkomponoval zde řadu klasických děl, včetně "Magnus Eroticus". Tento cyklus obsahuje 12 zhudebněných básní z antického i novověkého Řecka. My je posloucháme v podání Dimitrise Psarianose a Fleury Dandonaky, která nám zazpívá píseň "Miluji tě".

2. I Love You (Manos Hadjidakis/ Myrtiotissa)

4. Who Is Frentzied With Love (Manos Hadjidakis/Giorghos Sarandaris)

Po návratu do vlasti zastával Manos Hatzidakis řadu významných uměleckých funkcí. Byl dirigentem státního orchestru a ředitelem rozhlasové stanice, specializované na vážnou hudbu. V roce 1985 založil vydavatelství "Sírius", vydává kulturní časopis "Tetarto" a v roce 1989 sestavil "Orchestr barev", se kterým nastudoval řadu nekonvenčních děl. V roce 1994 podlehl vážné nemoci a zemřel. Nedávno byl v Praze s úspěchem uveden Recitál písňové tvorby Manose Hatzidakise v podání Ioannise Idomeneose a Anastasiose Strikose.

5. Ta Lianotraghouda (Manos Hadjidakis)

8. Kelomai se Gongyla (Manos Hadjidakis/Dionyssios Solomon)

Závěrem Spektra zazpívá Manolis Mitsias píseň Tsamikos. Je to báseň Nikose Gastose, kterou zhudebnil Manos Hatzidakis, jeden z největších novodobých hudebníků Řecka.

8. Tsamikos (Manos Hadjidakis/Nikos Gastos)

VYDAL: EMI 7234 8 3444120

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio