24. 11. 2008

24. listopad 2008

Dvě páteční premiéry dostávají na kulturních stranách deníků největší prostor. Zatímco nové nastudování hry Václava Havla Odcházení ve Slovenském národním divadle je hodnoceno poměrně smířlivě, premiéra hudebního dramatu Tajemství zlatého draka v Národním divadle v Brně byla kritikou přijata spíše negativně.

Jana Machalická v Lidových novinách hodnotí obě díla. Odcházení oceňuje třemi z pěti možných hvězdiček, uvádí, že největším kladem inscenace je Marián Labuda v hlavní roli. Zároveň však upozorňuje, že Odcházení je mnohovrstevnatou hrou, u níž se s jednoduchým realismem nevystačí. Ivan Vilček o bratislavském nastudování Havlovy hry píše v Právu. Bývalý československý prezident sám první uvedení navštvil a nechal se slyšet, že slovenská inscenace patří doposud k nejlepším. Například autor ocenil, že si herci přesně pamatovali všechen text.

Vraťme se teď ke společnému dílu Daniela Landy, Zdenka Plachého a Jiřího Šimáčka Tajemství zlatého draka. Jana Machalická jej v Lidových novinách hodnotí pouhou jednou hvězdičkou a považuje tento banální krimi příběh za hloupoučké blábolení pro zastydlé puberťáky. Marie Reslová nadepisuje svůj článek v Hospodářských novinách titulkem "Landův spásonosný lektvar je nechtěnou parodií" a uvádí, že hlavní myšlenkou této inscenace je dle tvůrců mysteriózní moment obrácení a duchovní proměny. Kritička jí však přisuzuje nevídanou pitomost. Právo věnuje zlatému drakovi pouze informativní prostor - v článku se například píše, že před představením u Národního divadla demonstrovali kvůli Landovi tři lidé. Recenzi hudebního dramatu otiskuje také Mladá fronta Dnes. Josef Mlejnek v ní udílí hře šedesát procent. Podle něj nabízí muzikál dobré písně a rozředěnou mystiku.

Táž strana Mladé fronty Dnes přináší také recenzi Berliozova Faustova prokletí, které newyorská Metropolitní opera zařadila do svého projektu přímých přenosů do kinosálů MET in HD. Věra Drápelová polemizuje s vhodností výběru právě této inscenace, neboť její silnou stránkou nejsou detaily, které by na plátně dobře vynikly. Tomu, aby Faustovo prokletí upadlo do průměru, zabránil podle recenzentky velmi kvalitní projev orchestru MET, navíc výkon Susan Grahamové v roli Markétky byl také dobrý, celkově si podle Drápelové zaslouží opera sedmdesát procent.

Mezzosopranistka Susan Grahamová poskytla Mladé frontě Dnes telefonický rozhovor. Zmiňuje v něm například, že před sobotním kinopřenosem držela dietu. Umělkyně vystoupí v příštím roce na Pražském jaru.

Mladá fronta Dnes také otiskuje článek o vydávání satirického seriálu Česká soda na DVD. První disk vyjde prvního prosince.

Kulturní strana Hospodářských novin přináší zprávu o zahájení výstavy Josefa Koudelky Invaze '68 ve Washingtonském Katzen Art Centru, které spadá pod zdejší Americkou univerzitu.

Petr Veber informuje v Hospodářských novinách o již uzavřeném festivalu Hudební fórum Hradec Králové. Zvláště pozitivně hodnotí závěrečný koncert z díla Alfreda Schnittkeho, v němž mezi sólisty vynikla zpěvačka Iva Bittová v roli Mefista.

František Cinger v Právu hodnotí nový román Josefa Formánka Mluviti pravdu.

autor: Martin Luhan
Spustit audio