24. 08. 2009

24. srpen 2009

Kulturní strany sledovaných deníků se věnují zakončenému Open Air Music festivalu v Trutnově. Celkovou recenzi 22. ročníku této hudební přehlídky připravil pro Mladou frontu Dnes Ondřej Bezr. Píše, že organizátorům vyšla sázka na psychedelické Primal Scream, ale nezklamala ani vystoupení českých kapel a Trutnov si tak vysloužil devadesát recenzentských procent. Titulkem "Trutnov korunoval královnu" připomíná Antonín Kocábek v Lidových novinách, že Eva Pilarová na festivalu oslavila narozeniny a byla také pasována na největší hvězdu celé přehlídky. Jak informují oba zmiňované deníky a navíc také Hospodářské noviny, o víkendu navštívil Trutnov také Václav Havel a nechal se dokonce přemluvit ke krátké hudební produkci.

Mladá fronta Dnes a Lidové noviny se shodují i v dalším tématu - píší o včerejším koncertu britské kapely Radiohead. Obě recenze jsou veskrze pozitivní, osmnáct tisíc návštěvníků show pod širým nebem na pražském Výstavišti bylo nadšených. Honza Vedral hodnotí v Mladé frontě Dnes vystoupení nejslavnější současné alternativní kapely oblíbeným slovem jejího lídra Thoma Yorkea: Okay! Náročné, ale zatraceně Okay. I Antonín Kocábek v Lidových novinách udílí vysoké hodnocení, čtyři z pěti hvězdiček s komentářem "Ekologický výsadek se zdařil".

Matěj Kratochvíl píše v Hospodářských novinách o přehlídce nové hudby Ostravské dny. Autor článku uvádí, že hudbu dvacátého století, na niž je festival zaměřen, není možné zařadit pod jednoduchou etiketu, jak jsme na to zvyklí u baroka, klasicismu či romantismu. Vedle sebe tu vznikaly a nadále pokračují trendy diametrálně odlišné a ostravská přehlídka z nich skládá pestrou mozaiku.

Hospodářské noviny se věnují také dalšímu festivalu - Letní Letné. Magdalena Čechlovská ve svém článku představuje jeho hlavního hosta, francouzský Cirkus Trottola. Tito umělci, kteří podle kritičky porušují fyzikální zákony, vystupují na Letné každý večer od čtvrtka až do pátku s výjimkou středy.

Krátkou zprávou upozorňují Hospodářské noviny na nové cd s písněmi Oldřicha Janoty. Tvorbu tohoto písničkáře zpracovaly různé spřátelené skupiny, například Jablkoň, Traband, nebo Čankišou a připravily ji k vydání u příležitosti Janotových šedesátých narozenin.

V novinách najdeme dále zprávy o probíhajících Letních shakespearovských slavnostech - o víkendu na nich vystoupila slavná Britská shakespearovská společnost. Dvě její představení hodnotí Jana Soprová v Právu, Jana Paterová v Lidových novinách a Klára Kubíčková v Mladé frontě Dnes.

Na kulturní straně Práva najdeme krátkou zprávu o zahájení festivalu Dvořákova Praha, jeho první koncert - vystoupení Pavla Šporcla s Českou filharmonií - hodnotí v Mladé frontě Dnes Věra Drápelová jako dobrý, nikoli však oslnivý.

autor: Martin Luhan
Spustit audio