23. 06. 2008

23. červen 2008

Deníky například přinášejí zprávu o úmrtí spisovatelky Alexandry Berkové. Na autorku vzpomíná v Mladé frontě Dnes Ladislav Verecký, rozbor jejího literárního díla přináší v tomtéž listě Josef Chuchma. František Cinger nadepisuje svůj nekrolog v Právu titulkem Žena kladoucí provokující otázky, označuje Berkovou za nesmlouvavou polemičku a uvádí, že dokonce její televizní scénáře měly dar podívat se pod povrch člověčí slupky. Hospodářské noviny dodávají, že Alexandra Berková byla držitelkou Ceny Egona Hostovského a vedoucí katedry tvůrčího psaní Literární akademie Josefa Škvoreckého. Spisovatelka zemřela před několika dny ve věku devětapadesáti let.

Opera skladatele Petra Kofroně Mai 68 měla premiéru v Národním divadle v Brně. Dnes bude uvedena na scéně Stavovského divadla. Petr Fischer píše o tomto multimediálním projektu soudobé hudby v Hospodářských novinách. Kritik označuje dílo tvůrčího tria Střežený Parnass za psychedelické postmoderní divadlo, které má cenu hrát. I podle vyjádření hráčů orchestru je to lepší, než padesát let reprízovat Nabucca.

Petr Veber připravil pro Hospodářské noviny článek o průběhu festivalu Smetanova Litomyšl. Konkrétně se zaměřuje na čtvrteční vystoupení Dagmar Peckové a na páteční premiéru nového nastudování Prodané nevěsty.

Dále najdeme v Hospodářských novinách rozhovor Petra Viziny s písničkářem Bonnie Prince Billym, který dnes hraje v pražském Lucerna Music Baru. Mimo jiné americký hudebník představuje svůj úryvek z jediné skladby, kterou napsal v cizím jazyce - a to v češtině.

Jana Kačurová píše v Lidových novinách o dnešním koncertu Lennyho Kravitze. Americký multiinstrumentalista přiváží svou osmou studiovou desku It Is Time For A Love Revolution, vystoupení se koná v pražské O2 Areně. Zprávu otiskuje také Právo, Hospodářské noviny se tématu věnují na straně zábavní průmysl.

Lucie Dercsényiová hodnotí v Lidových novinách nový balet Národního divadla Causa Carmen. Titulek článku hlásá "Carmen - to nejlepší na konec" (míněno sezony) a kritička oceňuje představení plným počtem pěti recenzentských hvězdiček. Dílo světoznámého švédského choreografa Matse Eka považuje za významný dramaturgický počin.

Ondřej Horák se ve svém článku v Lidových novinách věnuje knize švýcarského autora Klause Merze Pojedete se mnou k moři, slečno?, která vyšla v českém překladu. Tuto útlou prózu pojednávající o životní krizi hodnotí recenzent čtyřmi z pěti hvězdiček.

Divácká anketa Hvězda mého srdce zná své vítěze. Cena České televize pro nejoblíbenější filmové herce připadla v ženské kategorii Libuši Šafránkové, mezi muži vyhrál Vladimír Menšík. Článek Mirky Spáčilové otiskuje Mladá fronta Dnes, Hospodářské noviny píší o anketě na straně věnované zábavnímu průmyslu.

Mladá fronta Dnes otiskuje rozhovor Alice Horáčkové s chorvatskou autorkou Slavenkou Drakulić, která před nedávnem navštívila pražský Festival spisovatelů.

Jan Kerbr hodnotí v tomtéž listě Benefici Blanky Bohdanové, kterou připravilo Národní divadlo na scéně Salonu Kolowrat.

autor: Martin Luhan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.