23. 05. 2008

23. květen 2008

Největší prostor věnují deníky na svých kulturních stranách včerejší premiéře nové hry Václava Havla Odcházení v režii Davida Radoka. Lidové a Hospodářské noviny a Mladá fronta Dnes o ní informují již na svých titulních stranách. Recenze jsou veskrze pozitivní, Jana Machalická udílí v Lidových novinách inscenaci Divadla Archa plný počet pěti kritických hvězdiček. Uvádí, že Radokova režie přichází s promyšlenou strukturou, sevřeným tvarem a výpovědí, která autora zajímavě domýšlí. Kritička Mladé fronty Dnes Kateřina Kolářová vyzdvihuje také výkony herců, především Jana Třísky a Zuzany Stivínové v hlavních rolích. Hodnotí hru osmdesáti procenty. V článku Magdaleny Čechlovské, který otiskují Hospodářské noviny, se dočteme, že divadelní kus potvrdil, že Havel během své politické kariéry neztratil nic ze svého umění psát dramata. Deníky také uvádějí, že ohlas v pražské Arše byl mimořádný.

Dalším výrazným kulturní tématem dnešních vydání novin je probíhající festival v Cannes.Věra Míšková v Právu píše o dvou filmech, které se na přehlídce představily - Maradona podle Kusturici a Che o známém argentinském revolucionáři Che Guevarovi režiséra Stevena Soderbergha. Darina Křivánková se o Soderberghově filmu zmiňuje v Lidových novinách - uvádí například, že snímek prezentuje nijak neskrývané sympatie.

Lidové noviny otiskují dále velký rozhovor Ondřeje Horáka s kubánskou spisovatelkou Wendy Guerra. Hovoří o své nové knize Všichni odcházejí, kterou přijela do České republiky předsatvit. Mimo jiné autorka říká, že na Kubě je kniha zakázána.

Deníky informují o včerejším jednání ministra kultury Václava Jehličky s pražským primátorem Pavlem Bémem. Diskutovali nad problematikou magistrátní grantové politiky. Zprávu přinášejí Lidové noviny, Právo a ve své regionální příloze také Mladá fronta Dnes.

A v Lidových novinách najdeme ještě zmínku o veletrhu současného umění Art Prague, který se uskuteční od 26. května do 1. června.

Mladá frotna Dnes přináší pravidelný glosář Věry Drápelové, ve kterém se kritička ohlíží za koncerty Pražského jara. Tentokrát hodnotí úterní koncert sedmasedmdesátiletého klavíristy Alfreda Brendela a středeční vystoupení pětadvacetileté houslistky Julie Fischer s Českou filharmonií pod taktovkou Christiana Arminga. Oba koncerty oceňuje Drápelová vysoko devadesáti procenty.

Josef Chuchma připravil v Mladé frontě Dnes dvojrecenzi románu poláka Mikolaje Lozinského Reisefieber a novely maďarského autora Pétera Farkase Osm minut.

Petr Fischer píše v Hospodářských novinách o souborné knize "Ty, která píšeš", jež má podtitul "Čítanka současné české ženské povídky".

František Cinger v Právu recenzuje knihu Terezy Boučkové Rok kohouta. Jde o prozaické pokračování filmu Smradi, k němuž Boučková napsala scénář.

Právo a Mladá fronta Dnes informují o červencových pražských vystoupeních amerického zpěváka Toma Waitse. Legendární hudebník zazpívá v Praze poprvé.

autor: Martin Luhan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.