21. 11. 2008

21. listopad 2008

V dnešním tisku najdeme tři články věnované dílu Václava Havla - zítra totiž bude Odcházení premiérováno v Bratislavě. Uvede ho Slovenské národní divadlo v režii Petera Mikulíka s Mariánem Labudou v hlavní roli kancléře Riegra. O nastudování píší Lidové noviny a Mladá fronta Dnes. Na pražské straně Práva se pak Jiří P. Kříž rozepisuje o koláži nazvané Cirkus Havel aneb My všichni jsme Láďa. Připravili ji Vladimír Morávek a Petr Oslzlý s herci divadla Husa na provázku. Kritik označuje tuto komponovanou inscenaci z exprezidentova díla za znamenitou, uvádí však, že jí těžko porozumí někdo, kdo není obeznámen s Havlovým dramatickým a esejistickým dílem. V pražském Divadle Archa vystoupí brněnská Husa na provázku s Cirkusem Havel ještě zítra.

Blanka Frajerová hodnotí v Lidových novinách výstavu děl Pabla Picassa, kterou nabízí Národní galerie v Praze ve Veletržním paláci. Jedná se o grafická díla vytvořená v letech 1904-1905 a inspirovaná Picassovým pobytem v Paříži.

Tentýž list otiskuje také recenzi Ondřeje Horáka, který se věnuje románu Jeana-Clauda Izza Totální Chaos, který vychází v českém překladu. Je prvním dílem Marseillské trilogie - krimi příběhů s ústřední postavou policisty Fabia Montala. Horák chválí překladatelku Milenu Fučíkovou za zvolení adekvátního tónu obecné češtiny a dodává, že na překlady dalších dvou dílů se lze těšit. Celkově hodnotí vydanou knihu čtyřmi z pěti možných hvězdiček.

Dnešní kulturní strany jsou také poměrně výrazně obsazeny recenzemi nepovedených filmů. Například v Právu Věra Míšková zcela odsuzuje novou komedii režiséra Martina Kotíka Vy nám taky, šéfe! Tvůrci podle recenzentky považují diváky za blbce, pojetí vypůjčeného příběhu vyznívá velmi trapně. Několikrát se Míšková podivuje, jakto že k účinkování v této komedii svolili například herci jako Iva Janžurová nebo Jiří Langmajer. Vy nám taky, šéfe! se tak zařazuje do série letošních nevydařených komedií.

Vojtěch Rynda píše v Lidových novinách o americkém snímku Oni, v originále nazvaném The Strangers. Udílí mu jen dvě hvězdičky z pěti, označuje ho za klasickou vyvražďovačku, která je navíc pouhou kolekcí provařených postupů. V závěru recenze dokonce uvádí, že Oni jsou jen záminkou k sadistické zábavě.

Mirka Spáčilová v Mladé frontě Dnes hodnotí film Chaotická Ana, který španělský režisér Julio Medem věnoval své tragicky zemřelé sestře. Spáčilová jej zřejmě vzhledem k zmatenosti a nevyhraněnosti mezi tvůrčí provokací a čistě účelovou troufalostí hodnotí šedesáti procenty. Naproti tomu Marek Čech v Hospodářských novinách považuje Chaotickou Anu za velmi intenzívní podívanou, která zaměstná všechny smysly.

Hospodářské i Lidové noviny publikují informaci o chystaném vydání neznámého románu Vladimira Nabokova. Nedokončené dílo nese název Originál Laury.

Na straně Hospodářských novin věnované knihám najdeme rozsáhlý článek o vycházející monografii Michelangela Buonarottiho autorů Franka Zöllnera, Christofa Thoenese a Thomase Pöppera, která vychází v češtině.

autor: Martin Luhan
Spustit audio