21. 10. 2008

21. říjen 2008

Podobně jako naše Mozaika přinášejí dnešní vydání novin informace o udělených Státních cenách za literaturu, které budou předány dnes večer. Lidové noviny nabízejí výběr z tvorby laureáta Ludvíka Vaculíka, o jeho dílu píše Daniela Iwashita. Zmiňuje a přibližuje také čerstvě vydané knihy - soubor fejetonů z Lidových novin nazvaný Dřevěná mysl a dětem věnovanou Petr má medvěda nebo co. Lidové noviny otiskují krátkou ukázku z překladatelského díla dalšího oceněného, Jiřího Stromšíka. Na vedlejší straně pak Lidové noviny píší o laureátech cen Ministerstva kultury - za přínos v oblasti divadla byl vyznamenán Jan Borna, za hudbu skladatel Zdeněk Šesták a za architekturu a výtvarné umění Jan Kaplický, který však ministrovu cenu odmítl. V Mladé frontě Dnes najdeme přehled oceněných umělců a také článek, který se pokouší vysvětlit, proč světoznámý architekt Kaplický cenu odmítl. Eliška Kaplická, manželka navrženého laureáta, například uvádí, že "Johan v Česku zatím nepostavil ani popelnici", navíc z Kaplického dopisu ministru Jehličkovi vyplývá, že mu samozřejmě leží v žaludku i průtahy kolem stavby nové budovy Národní knihovny. O Kaplického odmítnutí informuje Právo již na své titulní straně.

Lidové noviny na kulturní straně otiskují části vyjádření Václava Havla, který podpořil Milana Kunderu v jeho současných problémech s údajným udáním letce Miroslava Dvořáčka. Mladá fronta Dnes se tématu věnuje na domácí zpravodajské straně, otiskuje rozhovor s badatelem spolupracujícím s Ústavem pro studium totalitních režimů Adamem Hradilkem, který uveřejnil dokument, jenž Kunderovo udání dokládá. Článek nadepsaný titulkem "Havel se zastal Kundery. Nevěří, že byl udavač" publikuje list již na titulní straně.

Daniel Konrád píše v Hospodářských novinách o novém dvojalbu amerického zpěváka Boba Dylana. Deska Tell Tale Signs je složena z odložených písní minulých let.

Kulturní strana Hospodářských novin upozorňuje na dnešní křest alba Eternal Seekers, které nahrála Lenka Dusilová ve spolupráci s klavíristkou Beatou Hlavenkovou a kapelou Clarinet Factory. Velký zájem o vystoupení si vyžádal ještě zítřejší reprízu, oba koncerty se konají v rámci festivalu Struny podzimu.

Petr Veber připravil pro Hospodářské noviny krátkou recenzi nové nahrávky mladých hudebníků - violoncellisty Tomáše Jamníka a klavíristy Ivo Kahánka. Jejich interpretaci hudby Bohuslava Martinů, Luboše Sluky a Petra Ebena považuje přes nízký věk za velmi vyzrálou, přesvědčenou a prodchnutou muzikantským nadšením.

Magdalena Čechlovská píše v tomtéž listě o výstavě kreseb Adrieny Šimotové, která probíhá v Galerii města Plzně. Expozice se jmenuje Hosté a představuje soubor jejích prací z posledních osmi let.

Martina Buláková udílí v Mladé frontě Dnes osmdesát procent zahajující výstavě nového centra současného umění DOX, které bylo otevřeno v pražských Holešovicích. Přínos expozice Vítejte v kapitalismu! vidí kritička především v tom, že propojuje české umělce se zahraničními a mladé české umění tak začleňuje do mezinárodního kontextu.

Krátce se Mladá fronta Dnes zmiňuje také o včerejším slavnostním koncertě Hany Hegerové, která v Národním divadle oslavila své sedmasedmtesáté narozeniny.

Právo přináší rozhovor Jaroslava Špuláka se zpěvákem Gregory Finnem, jehož kapela Southpaw vydala nedávno album Addiction.

Michal Procházka píše v Právu o Soul Design Olympiad. V rámci této akce byla v metropoli Jižní Koreje otevřena expozice Dotek Prahy.

autor: Martin Luhan
Spustit audio