21. 09. 2009

21. září 2009

Zpěvačka Iva Bittová zahájí zítra Struny podzimu. Přehlídka, kterou označuje v Hospodářských novinách Ivan Hartman za jednu z nejsofistikovanějších hudebních akcí, jaké lze v Praze navštívit, začne koncertem Bittové s Pražskou komorní filharmonií. Na zítřejším vystouepní v pražském Stavovském divadle vystřídá zpěvačka několik rolí - bude folkovou zpěvačkou, Mozartovou Donou Elvírou nebo například Mařenkou ze Smetanovy Prodané nevěsty.

V Mozaice jsme už informovali o dnešní premiéře dokumentárního filmu Martina Marečka Auto*mat. O snímku i o celém pražském hnutí zaměřeném na dopravu - respektive proti automobilové dopravě - se dočteme v Hospodářských novinách i v Mladé frontě Dnes v článku nadepsaném "Aktivistický film Auto*mat chce měnit město".

Táž strana Mladé fronty Dnes přináší recenzi nové knihy Dana Browna. Dílo Ztracený symbol je pokračováním Da Vinciho kódu a podle kritika Richarda Olehly je řemeslně slušně odvedenou knihou, nic víc, nic míň. Dan Brown použil stejný recept na úspěch jako u předchozích knih - základem je tajemná historie z podstaty neveřejného společenství, tentokrát svobodných zednářů, smíchaná s nezpochybnitelnými historickými fakty, což dohromady tvoří mix pravd, polopravd, teorií i dohadů, kterému slabší či čtenářsky nezkušené povahy snadno podlehnou a mají tendenci považovat fikci za seriózní teorii. Jde tedy o poctivě odvedené a vypočítané řemeslo, nikoliv o umělecké dílo, uvádí recenzent a udílí knize šedesát procent.

Klára Kubíčková hodnotí v Mladé frontě Dnes inscenaci Polské krve v Hudebním divadle Karlín. V recenzi najdeme pozitivní hodnocení zpívaných partů, herecky se však prý jedná o průměrné představení. Kritička píše, že Polská krev nadchne diváky očekávající lehkou operetní zábavu, těm ostatním bude spíše stydno - karlínská inscenace si zasloužila od Kubíčkové padesát procent.

V pražském Karolinu jsou k vidění nejúspěšnější fotografie z posledního ročníku soutěže World Press Photo, píše o tom na kulturní straně Mladé fronty Dnes Josef Chuchma.

Jana Machalická připravila pro Lidové noviny recenzi divadelního představení Goebbels/Baarová, které v režii Dušana Pařízka uvádí Divadlo Komedie. Autorský projekt složený z deníků Josepha Goebbelse a vzpomínek Lídy Baarové trpí značnou nevyvážeností. Jednak v hereckých výkonech - Martin Pechlát je podle Machalické výborný, Gabriela Míčová spíše průměrná - a jednak v samotných předlohách - část týkající se Baarové neposkytuje dostatečně naléhavou výpověď. Přestože je tedy dramaturgie inscenace výborná, udílí jí recenzentka celkově tři hvězdičky z pěti možných.

Marta Švagrová přibližuje v Lidových novinách knihu Krajan, kterou napsal spisovatel Zdeněk Mahler ke stému padesátému výročí narození Gustava Mahlera.

Táž strana Lidových novin přináší také článek Ladislav Nagye, který informuje o knize britského prozaika Petera Ho Davise Velšanka.

František Cinger pak pro Právo připravil přehled toho nejzajímavějšího, co se na knižních pultech objeví na podzim.

autor: Martin Luhan
Spustit audio