21. 04. 2008

21. duben 2008

Nejvýznamnějším tématem kulturních stran dnešních vydání novin je včerejší udílení cen Magnesia Litera. Mladá fronta Dnes, Lidové a Hospodářské noviny i Právo informují o tom, že knihou roku se poprvé stalo dílo pro děti - Záhádky Petra Nikla. Porotci ocenili Niklovu fantazii, touhu po hře i umění ilustrace. Krátký rozhovor s Petrem Niklem připravil pro Lidové noviny Ondřej Horák. První místo v hlasování čtenářů získal po dvou letech znovu českoamerický spisovatel Petr Sís, tentokrát za knihu Zeď aneb Jak jsem vyrůstal za železnou oponou. V kategorii překladatelů byl Literou oceněn Petr Kučera za překlad románu Orphana Pamuka Mé jméno je Červená. Kučera byl zároveň také jmenován Objevem roku. Literárním cenám se v Mozaice budeme věnovat po půl deváté.

Dále se deníky věnují plzeňskému festivalu českých filmů Finále. Právo píše, že jednadvacátý ročník přehlídky dnes zahájí předpremiéra snímku Kuličky debutující režisérky Olgy Dabrowské. Hospodářské noviny uvádějí počty filmů, které se zúčastní festivalové soutěže - o Zlatého ledňáčka se utká dvanáct snímků vyrobených v uplynulých dvanácti měsících, sedm českých titulů bude v Plzni uvedeno mimo soutěž. Pošesté proběhne na Finále také soutěž dokumentárních filmů, těch se zúčastní čtyřiatřicet. Informace o zahájení a programu festivalu přináší také Mladá fronta Dnes. Na plzeňské Finále se v Mozaice zaměříme po osmé hodině.

Mladá fronta Dnes v regionální pražské příloze otiskuje velký rozhovor s ředitelem Hudebního divadla v Karlíně Egonem Kulhánkem. Hovoří o protestu pražských divadel, která odmítají transformaci a změny ve financování kulturních institucí v podobě, jakou prosazuje pražský magistrát. Kulhánek říká, že protestu nerozumí, vysvětluje, proč se k němu nepřipojil a proč se Hudební divadlo v Karlíně spojilo s Ta Fantastikou. Kulhánek také tvrdí, že se soutěžního prostředí, do nějž budou divadla muset vstoupit, nebojí. Názor na tuto problematiku otiskuje na své kulturní straně také Právo. Básník a fotograf Igor Malijevský nadepisuje svůj článek titulkem V Praze začala plošná likvidace kulturních institucí.

Lidové noviny již na titulní straně píší o prohlášení básníka a hudebníka Petra Váši, který nevítá brněnské angažmá Daniela Landy. Ten píše pro brněnské Národní divadlo hru Tajemství Zlatého draka. Vášovo prohlášení je publikovano na internetové adrese www.nevitam.cz .

Marta Švagrová píše v Lidových novinách o benefici k pětaosmdesátinám Lubomíra Lipského, která probíhá v Městských divadlech pražských.

Mirka Spáčilová píše v Mladé frontě Dnes o chystaném filmu Normal, v němž ztvární hlavní roli Dagmar Havlová. K filmu se vrací po šestnácti letech, jejími mužskými hereckými partnery budou Milan Kňažko a Pavel Gajdoš.

autor: Martin Luhan
Spustit audio