20. ledna 2012

20. leden 2012

Stefano Saletti & Piccola Banda Ikona: Stari Most

Italský hudebník Stefano Saletti má na domácí scéně pozici všestranného hráče a encyklopedického znalce stylů nejen své rodné Itálie, ale i dalších zemí na březích Středozemního moře. Stál u zrodu italské průkopnické skupiny Novalia a vede mezinárodní sestavu 7 Sóis Orkestra, v níž působí hudebníci ze Španělska, Portugalska a zpěvačka z Izraele.

Ovládá velký sortiment strunných nástrojů včetně řeckého bouzouki a arabské loutny oud, vede instrumentální workshopy. Před sedmi lety sestavil z těch nejlepších italských hráčů skupinu Piccola Banda Icona a brzy poté s ní natočil album s názvem, který českým posluchačům netřeba překládat: Stari Most.

Inspiroval ho historický most v bosenském městě Mostar, který byl po staletí symbolem spojování kultur z opačných břehů, ale během jugoslávské války byl roku 1993 zničen a později znovu postaven. Z alba slyšíme široké spektrum středozemských stylů i jazyků, od sicilského dialektu přes srbochorvatštinu až po hebrejštinu a řečtinu.

Tagama

Paian

Následující skladba z alba Stari Most italské skupiny Piccola Banda Icona vznikla zajímavou kombinací dvou témat z historicky i zeměpisně navzájem vzdálených kultur. Melodie pochází ze 17 století z židovských komunit v Jemenu, a text je inspirovaný antickým divadlem, konkrétně komedií Vosy. Před dvěma a půl tisíci lety ji napsal starořecký dramatik Aristofanes.

Chayalim

S antickým Řeckem je spojena i další skladba, jejím tématem je moře, a inspirací opět Aristofanova komedie Vosy. Ta udělala na Stefana Salettiho, vedoucího skupiny Piccola Banda Icona tak silný dojem, že jí věnoval jedno ze svých sólových alb.

Thalatta

Na albu Stari Most italské skupiny Piccola Banda zazní i africký jazyk lingala, jímž se mluví v Kongu. Tématem následující písně jsou potíže afrických přistěhovalců, kteří si zvykají na život v Evropě.

Na Poto Makambo Ebele

Atela

Aion

Amuri

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Stefano Saletti

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.