20. 09. 2007

20. září 2007

Rozsáhlý rozhovor se šéfem Divadla na Vinohradech, Martinem Stropnickým, otiskují dnešní Hospodářské noviny. Titulek článku hlásá "Obsazení Dagmar Havlové je snadná podmínka" a Stropnický se v něm vyjadřuje především k uvedení nové hry Václava Havla Odcházení. Inscenace je zatím ve stadiu příprav, oslovený režisér David Radok se chystá předložit návrh hereckého obsazení. Stropnický také trochu odhaluje plány na jubilejní sezónu, dvacátého čtvrtého listopadu totiž uběhne právě sto let od slavnostního otevření Městského divadla na Královských Vinohradech.

Již na své titulní straně informují Lidové noviny o vystavení vzácného středověkého rukopisu - Ďáblovy bible. Kniha, zvaná též Codex gigas, měřící na výšku devadesát centimetrů a vážící sedmdesát pět kilogramů, je ode dneška k vidění v pražském Klementinu. Největší iluminovaný rukopis na světě odvezla z Prahy před třemi sty padesáti devíti lety, na sklonku třicetileté války, švédská vojska. Od té doby opustil Švédsko teprve potřetí - a zároveň naposledy. "Poté se vrátí do Stockholmu navždy," prohlásil zástupce švédské Národní kihovny.

Nahlédněme nyní do přílohy Lidových novin Kulturní premiéry.

Darina Křivánková hodnotí čtyřmi z pěti hvězdiček nový rakousko-německý film režiséra Stefana Ruzowitzkeho Ďáblova dílna. Snímek zachycuje padělatelskou akci v nacistickém koncentračním táboře. Další informace o něm najdeme také v Právu, Michal Procházka uvádí, že "nejsilnější na filmu je sugestivní pocit ponížení, jejž zažívají lidé donucení k podvodu."

Na pětadvacátého září se chystá k vydání album třiašedesátileté Kanaďanky Joni Mitchellové Shine. Texty desky, jak píše Petr Vizina v Kulturních premiérách, odrážejí zklamání z toho, že dnešek je pro bývalé snivce popřením všeho, o co v šedesátých letech usilovali, hudba vyznívá zranitelně a vzdušně.

U příležitosti vydání nového alba Domrtě! zpovídá Petr Vizina na téže straně Lidových novin houslistu valašskomeziříčské kapely Docuku, Lukáše Španihela.

V příloze Lidových novin najdeme také velký rozhovor Jany Machalické s držitelem letošní ceny Magnesia Litera za přínos české literatuře, Vladimírem Justlem. Nestor české literatury hovoří mimo jiné o svém působení v nakladatelství Odeon, o hercích staré gardy Národního divadla, o svém působení ve Viole i o přátelství s Vladimírem Holanem.

Jiří Machalický píše v téže příloze o Benátském bienále. Letošní ročník přehlídky se soustřeďuje na tvorbu, v níž se různými způsoby řeší vztah mezi rozumem a citem, inteligencí a smyslovým vnímáním, formou a obsahem. Bienále trvá v Benátkách do jedenáctého listopadu.

Přestože letošní ročník festivalu Pražský podzim poutá pozornost spíše sobotním skandálně zrušeným koncertem, tomuto tématu se věnují drobně také Lidové noviny, najdeme v tisku i reakce ryze kulturního charakteru. Vladimír Říha v Právu tvrdí, že na prvních koncertech převažují výborné pěvecké výkony a dokládá to na příkladech.

Mladá fronta Dnes přináší vzpomínku na v úterý zesnulého Josefa Vinkláře. Jan Kábrt ve svém článku upozorňuje na výjimečnou kvalitu celé prvorepublikové herecké generace. Připomíná, že mnohé její zástupce lze ještě vidět v živé divadelní akci.

autor: Martin Luhan
Spustit audio