18. 12. 2009

18. prosinec 2009

Svůj přehled kulturních stran začneme takříkajíc na pultech knihkupců. Mladá fronta Dnes otiskuje žebříček vánočních hitů - tedy nejprodávanějších knižních titulů. Patří k nim nová díla Michala Viewegha nebo Paula Coelho, bestsellerů se na trh tlačí stále více. Celou stranu věnují knihám v dnešním vydání Hospodářské noviny. Marta Ljubková pro ni připravila obsáhlou recenzi knihy chilského autora Roberta Bolaňa Divocí detektivové. Krátce nám pak knižní příloha představuje nově vydané svazky - Bolševikovu slabinu Lorenza Silvy a Laserovou romanci 3 Ladislava Šerého - a dvě audionahrávky - Povídky a apokryfy Karla Čapka a Miláčka Guye de Maupassanta.

V oblasti výtvarného umění se například chystá čtvrtý ročník soutěže Czech Grand Design. Píše o něm Magdalena Čechlovská. Přestože je tato návrhářská soutěž v žánru nejmladší, bude se v březnu vyhlašovat ve Stavovském divadle, ceremoniál bude vysílaný Českou televizí a dvě kategorie budou podpořeny i ministerstvy. Nejúspěšnější designéři vystaví poté svá díla v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze.

Igor Malijevský v Právu píše o nové prodejní výstavě fotografií Edice 100, kterou nabízí Leica Gallery Prague. Konfrontuje nabídku prodávaných snímků se zkušenostmi zahraničních sběratelů a například rozladěně konstatuje, že v Leica Gallery nejsou prodávány "originály".

Speciální stránku nadepsanou "Výtvarný pátek" přinášejí pravidelně Lidové noviny. Její dnešní náplní je zejména článek o knize Šumava romantická a umírající Josefa Váchala, která jako faksimile vychází v nakladatelství Paseka.

Na téže straně najdeme ještě článek Jiřího Machalického o expozici v Domě U Zlatého prastenu, kde Galerie hlavního města Prahy ukazuje vývoj našeho vizuálního umění od roku 1989. Podle kritika představuje výstava přitažlivě a přehledně kvality současné domácí scény, i když zdaleka ne vyčerpávajícím způsobem.

A v Holešovickém DOXu vystrojili Hommage Hotelu Chelsea. Jiří Peňás o této výstavě píše také v Lidových novinách.

Od výtvarnických výstav se přesuňme k animaci - Irena Zemanová představuje v Hospodářských novinách novou Disneyovku Princezna a žabák. A v Mladé frontě Dnes píše Mirka Spáčilová o novém připravovaném vzdělávacím seriálu České televize - Dějiny udatného českého národa se budou naší historii věnovat ve stovce tříminutových dílků.

Vladimír Vlasák hodnotí v Mladé frontě Dnes desku Idy Kelarové Aven bachtale!, která alespoň jemu přinesla štěstí a zážitek, ocenil ji osmdesáti procenty.

Pro Mladou frontu Dnes připravila také Věra Drápelová komentovaný rozhovor s pěvcem Alanem Heldem. Basbarytonista vystoupí v sobotu v představení Offenbachových Hoffmannových povídek, které Metropolitní opera odvysílá do stovek světových a také dvou desítek českých kin.

autor: Martin Luhan
Spustit audio