16. 07. 2008

16. červenec 2008

V Hospodářských novinách najdeme článek věnovaný mezinárodnímu hudebnímu festivalu Prague Proms. Petr Veber o něm píše, že bere vážnou hudbu "nalehko". Koncerty této přehlídky se konají v pražském Obecním domě, program již nabídl Španělskou noc, naplněnou díly klasiků - Bizeta, Ravela nebo Rimského-Korzakova. Na dnešek připravil Český národní symfonický orchestr Hollywoodskou noc, dále se pak chystá například Gospelová noc, Noc českých houslových virtuosů nebo vystoupení Ute Lemper nazvané Nuit de la Chanson. To přímo přenáší v neděli dvacátého července Český rozhlas 3 Vltava.

Magdalena Čechlovská se v Hospodářských novinách věnuje společné výstavě Evy Koťátkové a Jiřího Kovandy nazvané Skvrny. Expozice, kterou kritička označuje za výlet do autistické krajiny, je k vidění v pražské galerii Futura do konce srpna.

Tomáš S. Polívka upozorňuje v tomtéž listě na vydání tří alb jazzových zpěvaček - hvězd americké scény. Cassandra Wilson pojmenovala to své Loverly, držitelka čtyř Grammy Dianne Reeves své nazvala When You Know a zpěvačka a klavíristka Patricia Barber natočila desku písní Cole Portera s názvem The Cole Porter Mix. Všechna alba jsou podle Polívky pohodová a snadno přístupná a všechna jsou sestavena z coververzí.

Právo otiskuje rozhovor Vladimíra Říhy s Vitalijem Berzonem, dvaašedesátiletým ruským klavíristou, který nedávno hrál poprvé v Praze. Hudebník hovoří například o svém dvacetiletém zákazu působení mimo Sovětský svaz, o tom, proč rád hraje v Evropě, a co konkrétně mu vyhovuje na českém publiku.

Jaroslav Špulák píše v Právu o Sázavafestu, který pořadatelé připravují na přelom července a srpna. Včera představili program, z něhož vyniká především americký zpěvák Sean Kingston a německá elektropopová skupina Camouflage. Multikulturní festival se koná ve středočeském Kácově.

Právo nabízí také článek Petera Kováče, který představuje knihu německého klasického archeologa Othmara Jaeggiho. Ta se zabývá studiem reálné podoby antických filosofů, umělců a státníků. Dospívá mimo jiné k závěru, že řeckým sochařům nikdy nešlo o fotograficky přesné zachycení tváře, šlo spíše o vyjádření společenského a kulturního postavení dané osoby.

Pouhými deseti procenty oceňuje Kateřina Kočičková v Mladé frontě Dnes inscenaci Moliérovy hry Zdravý nemocný, kterou připravil pro Metropolitní léto hereckých osobností režisér Jakub Maceček. Představení nedokáže pozvednout ani výkon Karla Rodena v titulní roli, přestože považuje recenzentka Rodena za hereckou osobnost. Celkově je však Zdravý nemocný Studia DVA těžkopádným kusem, jehož komika je až na pár nepovedených fraškovitých výstupů založena na útrapách trávicího traktu hypochondra Argana.

Pondělní vystoupení bluesového krále Johna Mayalla v pražské Retro Music Hall hodnotí Jana Kačurová v Lidových novinách. Přestože byl koncert bluesového barda s kapelou Bluesbreakers hudebně bezchybný, uděluje mu kritička jen tři z pěti možných hvězdiček. Podle ní totiž výkon muzikantů nijak nepřekvapil, posluchače ničím výrazně nezasáhl.

Blanka Frajerová píše v Lidových novinách o rozsáhlé výstavě malíře a grafika Josefa Váchala, kterou nabízí Zámecký pivovar v Litomyšli. Na třista děl je vystaveno pod souhrnným názvem Mezi Bohem a ďáblem.

autor: Martin Luhan
Spustit audio