16. 03. 2009

18. březen 2009

O víkendu byly slavnostně vyhlášeny výsledky dvou výročních anket v kulturních oblastech - divadelní Ceny Alfréda Radoka a hudební žánroví Andělé za rok 2008. Obě tyto události jsou výrazně reflektovány v denním tisku.

Titulky článků, které jsou věnovány anketě divadelních kritiků a teatrologů hlásají napřklad, že "České divadlo je jedno velké Obludárium" nebo že "Radoka dostali Obludy a Havel". Inscenací roku se stalo Obludárium Divadla bratří Formanů, českou hrou roku bylo vyhlášeno Odcházení a úspěch zaznamenala také opera Aleše Březiny o Miladě Horákové Zítra se bude... Kompletní přehled výsledků otiskují Mladá fronta Dnes, Lidové noviny a Právo. Jiří P. Kříž v Právu připojuje také drobnou stížnost na pragocentrismus kritického pohledu na divadlo. V kategorii Divadlo roku se na prvních šesti místech umístily pražské scény, vklínilo se mezi ně pouze ústecké Činoherní studio. Článek Mladé fronty Dnes je doplněn rozhovorem s vítězným režisérem Petrem Formanem Lidové noviny zpovídaly po vyhlašování cen Davida Radoka, který byl oceněn za inscenaci Odcházení.

V sobotu byly předána také část cen hudební akademie Anděl 2008, a to v kategoriích hard & heavy, taneční scéna, r'n'b & hip hop, world music, jazz & blues, folk & country, alternativní scéna a ska & reggae. Oceněním jsou věnovány články v Právu, v Lidových novinách a také na showbusinessové straně Hospodářských novin. Velmi kriticky se k předávacímu večeru žánrových Andělů vyjadřuje v Mladé frontě Dnes Honza Vedral. Svůj článek nadepisuje titulkem "Jak zabít hudební ceny? Andělem" a uvádí, že Pavel Anděl s Leškem Wronkou svým ignoranstvím urážejí muzikanty.

Tomáš Seidl píše na kulturní straně Hospodářských novin o italském snímku Gomora, který přichází do české distribuce. Nejlepší evropský film loňského roku představuje neapolskou mafii, ovšem ne tak, jak bývá zvykem ve zromantizovaných žánrových filmech, popisují ji z perspektivy pěšáků v horizontálně i vertikálně strukturované organizaci, jejíž nelegální zisky (například z distribuce narkotik či obchodu se zbraněmi) se následně zcela legálně investují po celém světě.

Hospodářské noviny otiskují na kulturní straně ještě článek Andrey Koch, která upozorňuje na retrospektivu režiséra Ivna Passera, která se konala v newyorském Muzeu moderního umění.

Michal Procházka v Právu píše o jedenáctém ročníku festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Například uvádí, že se organizátorům letos podařilo shromáždit několik snímků, jímž se daří odhalovat, jakým způsobem fungují některé obávané i absurdní režimy totalitních zemí.

Jaroslav Špulák připravil pro Právo rozhovor s alžírským autorem Mohamedem Kacimim, jehož hra Svatá země byla uvedena v novém pražském divadelním prostoru Saint Germain v klubu Rock Café.

autor: Martin Luhan
Spustit audio