15. 08. 2007

15. srpen 2007

Právo již na své titulní straně otiskuje rozhovor s Dagmar Havlovou při příležitosti jejího odstoupení z inscenace hry jejího manžela. Roli ve hře Odcházení, která se má hrát v Národním divadle, psal Václav Havel své manželce přímo na tělo, přesto se však s jejím obsazením nepočítá. Dagmar Havlová vyjadřuje v rozhovoru lítost, uvádí, že se na práci těšila. K důvodům neshody s Národním divadlem říká: "Šéf činohry Národního divadla Michal Dočekal dal režisérovi Radokovi, který si mě vyžádal do obsazení, najevo, že se mnou nepočítá."

Na kulturní straně Práva najdeme kromě pokračování tohoto rozhovoru také informaci o tom, že se na zítřek chystá vydání necenzurované verze románu Jacka Kerouaka Na cestě. Kultovní, částečně autobiografické dílo vyjadřující poetiku takzvané beat generation vyšlo poprvé před padesáti lety. Původní verze je údajně mnohem ostřejší a temnější než oficiálně vydaná kniha. Zprávu přinášejí i Hospodářské noviny.

Všechny hlavní české deníky se obracejí za pondělním koncertem americké skupiny Nine Inch Nails. Legendy elektro-industriální rockové hudby, v čele s tvůrcem a zpěvákem Trentem Reznorem, předvedly v pražském Edenu vydařené vystoupení. Josef Vlček v Mladé frontě Dnes vyjadřuje svůj názor slovy "Křehký nářez Nine Inch Nails vyrážel dech" a sty udělenými recenzentskými procenty. Kritici ocenili střídání prudkých energických skladeb s baladickými tichými kusy, které mnohdy nesly písničkářský výraz, dále vyzdvihují výkony jednotlivých muzikantů i střídmou vizuální složku show.

Vladimír Čech píše v Hospodářských novinách o uvedení Wagnerovy opery Mistři pěvci norimberští na úvod letošních Bayreuthských slavnostních her. Inscenace skladatelovy pravnučky Kathariny Wagnerové vzbudila skandál, rozdělila totiž publikum her na dvě antagonistické skupiny. Tradicionalisté ji vyprovázeli bučením, naproti tomu ti, kdo byli schopni snést nadhled a ironii dvaatřicetileté režisérky, volali "Bravo!". Katharina Wagnerová se nechala slyšet, že Bayreuthské hry by měly být v péči o odkaz Richarda Wagnera inscenačním předvojem. Svým takřka sedmihodinovým ztvárněním se hned pokusila svá slova naplnit.

Lidové noviny a Mladá fronta Dnes přinášejí informaci o chystaném českém filmu Bobule. Autorská a režijní prvotina Tomáše Bařiny bude komedií z vinařského prostředí odehrávající se pochopitelně především na jižní Moravě. Do hlavních rolí si režisér vybal Kryštofa Hádka a Lukáše Langmajera, moravské vinaře si pak údajně s chutí zahrají Tomáš Matonoha a Václav Postránecký. Premiéra snímku je chystána na 27. března příštího roku.

autor: Martin Luhan
Spustit audio