14. 5.

14. květen 2010

The Black Keys: Brothers

Na nostalgickou rockovou strunu hraje na své nové desce americké duo The Black Keys. Po celém světě existují jistě tisíce kapel, které se podobně jako Černé klíče, hlásí k odkazu plnokrevného hard rocku. Česká republika není výjimkou. Jenže Black Keys z Ohia, jinak zběhlí i v hip hopu a jiných soudobých žánrech, mají k jednoduché rockové síle jakési zvláštní černé klíče, pomocí jichž odemykají duše zcela různorodého vkusu. Řeč je o jejich letošním albu s názvem Brothers.

Everlasting Light

Skupina The Black Keys vznikla v roce 2001 v Ohiu. Jejími členy jsou zpavák a kytarista Dan Auerbach a bubeník a producent Patrick Carney. Své letošní, osmé album nahrávali v legendárním alabamském studiu Muscle Shoals, kde se jaksi lokálně i historicky izolovali poté, co s hiphopovými kolegy natáčeli v Brooklynu desku Blackroc.

I´m Howlin For You

To Go Getter

Skupina The Black Keys, kterou tvoří pouze kytarista s bubeníkem, bývá často přirovnáváno ke slavnějšímu duu The White Stripes. Jejich nejčitelnějším vzorem je asi Jimi Hendrix a jeho band Experience. A mezi jejich fanoušky patří – alespoň podle informací vševědné wikipedie Robert Plant z Led Zeppelin, Billy Gibbons ze ZZ Top, ale také členové kapel Radiohead, Metalliky, Arktic Monkeys nebo Queens Of The Stone. Při poslechu hudby Černých klíčů se takovéto informaci v podstatě nedá nevěřit.

Ten Cent Pistol

These Days

Hard rock zatěžkaný bluesovou tíhou, povznesený soulovou vírou a přenesený do současnosti – takový je styl ohijské kapely The Black Keys.

Too Afraid To Love You

Sinister Kid

autor: Petra Svoboda
Spustit audio