14. 04. 2009

14. duben 2009

Výmluvným titulkem "Vojcek je zmrtvýchvstáním Vinohrad" nadepisuje Marie Reslová svou recenzi v Hospodářských novinách. Inscenací Büchnerova Vojcka totiž debutující režisér Daniel Špinar vrací vinohradskému divadlu obsah a poztrácenou uměleckou prestiž. Reslová píše o vzácně vyrovnaných špičkových výkonech protagonistů - Pavla Baťka, Michala Kerna, Lucie Štěpánkové a Martina Stropnického s Václavem Vydrou. Jak dále uvádí kritička, bezvýchodný příběh je ve Špinarově podání plný naděje. Vinohradské inscenaci se budeme věnovat i v Mozaice, a to po půl deváté.

Další článek otištěný na kulturní straně Hospodářských novin zve na výstavu pražské galerie Langhans. Nizozemský fotograf Erwin Olaf totiž vystavuje svá díla pod souhrnným názvem Choreografie citů - jde o stylizované snímky lidí, které přepadá tíseň.

Nový slovenský film režiséra Viktora Csudaie Velký respekt přirovnává Irena Hejdová v Hospodářských novinách k českým Rafťákům. Uvádí ale, že snímek nabízí syrový zážitek, jeho hrdinové chodili do školy drsnějšího humoru. Do nekomplikovaného světa teenagerské zábavy vnáší Velký respekt i temnější a znepokojivější tóny.

K pročtení lze dnes doporučit i showbusinessovou stranu Hospodářských novin. Irena Zemanová se věnuje zítřejšímu šedesátému výročí nakladatelství Albatros, nabízí rekapitulaci jeho nejúspěšnějších titulů a autorů. Táž strana listu také přináší zprávu o třech koncertech Jaromíra Nohavici chystaných na následující dny do pražské Lucerny.

Lidové noviny píší o románu mladé brněnské prozaičky Kateřiny Tučkové nazvaném Vyhnání Gerty Schnirch. Dílo o divokém odsunu Němců z Brna na konci druhé světové války se chystá k vydání letos v nakladatelství Host. V článku Ondřeje Horáka osvětluje Tučková, co ji k historickému tématu přivedlo: "V Brně žiju v domě, kde nejdřív bydleli Židé, poté, co jim byl za války majetek zabaven, se tam nastěhovali Němci, po jejich odsunu Češi a pak, když se postavila sídliště, Češi odešli do paneláků a do centra, do klasicistních domů, přišli zase Romové."

Již na titulní straně informují Lidové noviny o vydání nového českého překladu Bible. Podle titulku článku se představitelům církve nelíbí, je příliš lidová.

Vojtěch Rynda píše v Lidových novinách o filmu Andělé a démoni, který se chystá ke světové premiéře za několik týdnů. Do hlavní role adaptace dalšího románu Dana Browna obsadil režisér Ron Howard téhož herce jako v předchozím případě úspěšné Šifry mistra Leonarda - profesora Langdona bude hrát Tom Hanks.

Tatiana Vilhelmová spolu se svým manželem Pavlem Čechákem a režisérem Peterem Butkem připravuje pohybově divadelní projekt, který bude mít v pondělí 20. dubna premiéru v Divadle Ponec. Inscenace vzniká na motivy povídky dánského spisovatele Petera Hoega Hommage a Bournoville. Rozhovor Kateřiny Kočičkové s Tatianou Vilhelmovou otiskuje Mladá fronta Dnes.

Jaroslav Špulák přizval k rozhovoru skupinu UDG, která vydává svou třetí desku nazvanou Autoportrét - článek najdeme na kulturní straně Práva.

Všechny sledované deníky přinášejí zprávu o úmrtí nejstaršího herce činohry Národního divadla Miroslava Doležala. Zemřel v neděli ve věku devadesáti let.

autor: Martin Luhan
Spustit audio