13. 05. 2009

13. květen 2009

Dnes večer začíná filmový festival v jihofrancouzském Cannes. Kulturní strany deníků představují jeho chystaný program. Jak upozorňuje například Věra Míšková v Právu a Eva Zaoralová v Mladé frontě Dnes, poprvé ve dvaašedesátileté historii přehlídky bude zahajovací snímek animovaný. Film, který se bude večer promítat, se jmenuje Vzhůru do oblak, a je z dílny amerického studia Pixar. Vojtěch Rynda v Lidových a Irena Hejdová v Hospodářských novinách pak ve svých článcích uvádějí jména některých hvězd, které na festival zavítají. Přijedou například Lars von Trier, Quentin Tarantino, Pedro Almodóvar nebo Brad Pitt. Předsedkyní poroty bude herečka Isabelle Huppertová.

Na showbusinessové straně Hospodářských novin jsou k nalezení informace také o dalším filmovém festivalu, tentokrát českém. Irena Hejdová píše o proběhlém Anifestu.

Polovina strany Hospodářských novin nadepsané "Kultura" je věnována výstavě Spodní proud, kterou nabízí Galerie Rudolfinum. Jsou zde k vidění díla Jiřího Straky, Jonathana Meese, Martina Edera a Josefa Bolfa. Čtveřice umělců podle kritičky Magdaleny Čechlovské vystavuje vedle sebe, nikoli však spolu. Jsou ironičtí, depresívní, jakoby z jiného světa a přece se dotýkají známých bolestí, v expozici si pohrávají například s temnými vizemi či kýčem. Rudolfinum jim bude patřit do 16. srpna.

Marie Reslová píše na téže straně Hospodářských novin o inscenaci Salome, již uvádí pražské divadlo Rubín. Autory má tři - Oscara Wildea, Petra Kolečka a Daniela Špinara, který hru také režíroval. Kritička označuje tuto mrazivou anekdotu za dobré divadlo na perverzní téma, výborné herecké výkony poněkud zrazuje nevyvážený text. Celková dramaturgie Rubínu asi nemá v úmyslu uvádět formálně vypulírovaná díla, spíše si chce posvítit do neprobádané temnoty současnosti, uzavírá recenzi Reslová.

Helena Havlíková připravila pro Lidové noviny článek o pařížských operách. Představuje výběr ze současného repertoáru Opery Bastille, Opéry Comiue a Pařížské národní opery. Už v titulku pak poznamenává, že pařížské opery se bojí terorismu a zavádějí různá kuriozní opatření.

Antonín Kocábek hodnotí v Lidových novinách nové, vlastním nákladem vydané, album Jaroslava Hutky. Záznam z vystoupení ve Světlé nad Sázavou vydaný pod názvem Koncert v barvách Světlé oceňuje kritik dvěma z pěti možných hvězdiček. Recenzi nadepisuje "Až příliš ospalý Hutka".

Rozhovor Františka Cingera se spisovatelem a kritikem Janem Trefulkou otiskuje na své kulturní straně Právo. Literát oslaví v pátek osmdesátiny a nedávno převzal cenu Akademie literatury české za celoživotní dílo. Mimochodem, Trefulkovo jubileum Vltava ve svém víkendovém vysílání připomene.

Mladá fronta Dnes se věnuje písňové soutěži Eurosong. Čeští zástupci Gipsy.cz do finále mezi deset nejlepších nepostoupili.

autor: Martin Luhan
Spustit audio