12. července 2011

12. červenec 2011

Eliel Lazo: El Conguero

Album El Conguero loni vydal kubánský perkusionista a skladatel Eliel Lazo. CD je dokladem toho, že neobvyklé propojení afro-kubánské hudby a dánského jazzu může vytvořit zcela jedinečný a originální výsledek. Šestadvacetiletý autor se do Dánska dostal poprvé v roce 2004 na pozvání rozhlasového big bandu. V roce 2007 se zde usídlil natrvalo a stal se zajímavým obohacením místní jazzové scény.

„V severských zemích potřebujeme hudbu, která nás roztančí, rozesměje, a to zejména v zimních měsících,“ říká Eliel Lazo. Dánské vydavatelství Stunt Records vydalo již několik jeho nahrávek, El Conguero je však zatím nejvelkorysejší. Skladby byly nahrány na několika místech světa – v Havaně, Kodani, Madridu a New Yorku. Ke spolupráci byli přizváni dánští i kubánští hudebníci, včetně nositele tří cen Grammy, kubánského pianisty Chucho Valdese, který se představuje ve skladbě Pa Cumbanchar.

Pa Cumbanchar

„Rád bych se stal zástupcem kubánské hudby a kultury v Evropě,“ tvrdí Eliel Lazo, kubánský perkusista a skladatel, jehož album El Conguero doprovází dnešní Mozaiku. Hře na perkuse se věnuje od dětství, v roce 2003 získal ocenění na prestižním festivalu kubánské hudby v Havaně, což mu do budoucna zajistilo mnoho zajímavých nabídek spolupráce. Mezi hudebníky, kteří jej přizvali ke svým projektům, byli např. Herbie Hancock, Bob Mintzer, Wayne Shorter, Dave Holland a další. V současné době působí jako pedagog na konzervatořích po celé Skandinávii.

Eliel Lazo je autorem téměř všech skladeb na CD, kromě jedné, Rythm Song, na které se spolu s ním podílela zpěvačka Martha Skytte.

Rythm Song (Martha Skytte/Eliel Lazo)

Martha

Parapirope

S kubánským perkusistou a skladatelem Elielem Lazo, jehož hudbu z alba El Conguero jsme dnes poslouchali, se rozloučíme energickou skladbou Africa.

Africa

Není-li uvedeno jinak, je autorem skladeb Eliel Lazo.

Spustit audio