12. 8.

12. srpen 2010

Charlotte Gainsbourg, Beck: I.R.M.

Herečka a zpěvačka Charlotte Gainsbourg se v poslední době vryla do paměti především divákům Lars Von Trierova filmu Antikrist, za nějž dostala Zlatou palmu. Nicméně již před tím hrála v desítkách filmů, včetně kultovní Betonové zahrady natočené podle románu Iana McEwana a nebo - ze zcela opačného žánrového spektra - hlavní roli v Janě Eyrové. Vloni nazpívala Charlotte Gainsbourg - jak známo dcera slavných rodičů - Serge Gainsbourga a Jane Birkin - i své třetí album a nazvala jej francouzsky I.R.M. - magnetická rezonance. Jako skladatel, muzikant a producent se na desce podílel americký multižánrový tvůrce Beck.

Masters Hands

Svou první desku natočila Charlotte Gainsbourg v roce 1986, ve svých patnácti letech. Napsal ji pro ni její otec a nazval ji Charlotte for ever. V proslulém klipu spolu otec s dcerou zpívají o incestu - tedy o lásce, kterou si nemohou dopřát. Skandál, který následoval prý tehdy Charlotta za zdmi internátní školy tehdy příliš nevnímala. Dodnes je mimochodem na rozdíl od svých divokých rodičů známá spíše jako plachá a introvertní žena.

Me And Jane

Heaven Can Wait

Po smrti svého otce se Charlotte Gainsbourg ke zpěvu odhodlávala dlouho, druhé album 5:55 vyšlo až po jedenácti letech, v roce 2007 ve spolupráci francouzským elektropopovým duem Air a v produkci Nigela Godricha, známého především díky spolupráci se skupinou Radiohead nebo s Paulem McCartneym. Vanities

Trick Pony

Své loňské třetí album I.R.M. nazvala Charlotte Gainsbourg francouzským výrazem pro magnetickou rezonanci. Po nehodě na vodních lyžích totiž absolvovala mnoho magnetických vyšetřeních a zvuky přístrojů ji zaujaly natolik, že jim věnovala písničku. Její subtilní projev nikoli nepodobný zpěvu její matky se vůbec na desce dobře doplňuje i s Beckovou zálibou v ostřejších až řezavých zvucích.

I.R.M.

Dandelion

autor: Petra Svoboda
Spustit audio