11. 05. 2009

11. květen 2009

Tradiční Mou vlastí začne zítra 64. ročník Pražského jara. Právo otiskuje rozhovor Vladimíra Říhy s dramaturgem festivalu Antonínem Matznerem. Představuje program přehlídky, například prozrazuje, že zabrousí i do oblasti jazzu. Antonín Matzner bude hostem naší Mozaiky po osmé hodině.

Právo dále informuje o chystaném dokumentu režisérky Olgy Špátové. Bude nazván Oko nad Prahou, představí architekta Jana Kaplického a především pak jeho projekt Národní knihovny. Špátová uvedla, že "chce, aby ten film byl nadějeplný". Hodnocení jiného snímku Olgy Špátové - celovečerního dokumentu Fenomén Gott - přináší showbusinessová strana Hospodářských novin. Česká televize jej odvysílala v sobotu, kritička Irena Hejdová píše, že se Špátová namísto snahy vykreslit nejpopulárnějšího českého zpěváka v novém světle spokojila jen s kýčovitým portrétem z uctivého odstupu.

Titulkem "Eli Gottlieb: Další klišé do sbírky" nadepisuje svou literární recenzi v Právu Tereza Radváková. Hodnotí v ní novou knihu amerického autora Okamžik prozření.

Jak informuje kulturní strana Hospodářských novin, vyšla Ročenka české architektury. Kniha představuje aktuální stavby a realizace, vybírá ty, které si zasluhují speciální pozornost. Jejím autorem je Svatopluk Sládeček, který podle recenzentky Magdaleny Čechlovské hodnotí práce svých kolegů střízlivě a netrpí falešným velikášstvím. V úvodu ročenky píše, že "česká scéna právě teď nenabízí žádné převratné novinky a nenajdeme na ní výrazný směr či hnutí, na které by se mohla veřejnost a populární média zaměřit", přesto Sládeček uvádí dostatek příkladů skvělé architektury.

Marie Reslová navštívila v ostravském Divadle Petra Bezruče inscenaci nazvanou Bezruč?! - název tvoří jméno, otazník a vykřičník. Autory hry jsou literáti Jan Balabán a Ivan Motýl. U Bezručů ji nastudoval Martin Františák. Scénickou kompozici plnou drsných skečů, ironických glos a poezie hodnotí Reslová celkově pozitivně a stejně tak chválí i celkovou dramaturgii Divadla Petra Bezruče. Píše totiž, že ostravským tvůrcům zřejmě vzdálenost od "centra" umožňuje větší odstup a jasnější pohled na nás všechny.

Lidové noviny se na své kulturní straně věnují především petici iniciátorů Michala Viewegha a Marka Vašuta proti bulvárnímu tisku. Asi dvacítka umělců, převážně herců tak veřejně vystupuje proti nevybíravým praktikám českého bulváru. Jana Machalická přichystala pro Lidové noviny rozhovor s Michalem Vieweghem, list nabízí také názor protistrany, zástupců populárních médií. Zprávy o petici probleskují všemi sledovanými deníky.

Klára Kubíčková udílí v Mladé frontě Dnes osmdesát procent výstavě, která je k vidění v pražské Galerii Rudolfinum. Představuje díla Němce Martina Edera, Japonce Jonathana Messera a Čechů Jiřího Straky a Josefa Bolfa a je nazvána Spodní proud.

autor: Martin Luhan
Spustit audio