10. února 2012

10. únor 2012

DagaDana: Maleńka

Název národnostně smíšené trojice DagaDana vznikl z křestních jmen obou jejích zpěvaček: Daga Gregorowicz žije v polském městě Poznani, Dana Vynnytska je původem ze Lvova na Ukrajině, třetím členem je polský houslista Mikołaj Pospieszalski z Krakova. Album s názvem Maleńka je oslavou muzikálnosti i dětské hravosti, kterou si člověk spojuje spíš s Brazílií nežli s chladnými kraji na východě Evropy.

Daga Gregorowicz je absolventkou poznaňské hudební školy pojmenované podle slavného polského zpěváka Czeslawa Niemena a její prioritní zájem je propojování lidského hlasu s elektronikou. Dana Vynnytska studovala kompozici na lvovské konzervatoři a získala stipendium udělované polským ministerstvem kultury. S Dagou zpočátku vystupovala jako duo, před 4 lety začaly zpěvačky trvale spolupracovat s Mikołajem Pospieszalskim, který studuje na jazzové akademii v Krakově a vedle houslí hraje na kontrabas.

Malenka

Szumila Liszczyna

V nahrávkách DagaDany se prolíná vliv polských lidových melodií, zvukově výrazná elektronika a silné jazzové vlivy, které někdy hudbu posouvají až k freejazzovým explozím. Nezapomínejme, že Polsko bylo kdysi freejazzovou velmocí a že festival avantgardní soudobé hudby Varšavský podzim byl v zemích Východní Evropy zcela ojedinělou akcí. Není tedy divu že silná chuť experimentovat se promítá i do nahrávek DagaDany.

Roman

Akademia

Skupina DagaDana dokázala zaujmout publikum v několika světadílech, na svém loňském turné vystoupila v Singapuru, Jakartě i Kuala Lumpur. Poslechněme si, jak si DagaDana poradila s argentinským tangem.

Tango

Sny

Kolir Szczastia

Bosa Na Rosie

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Daga Gregorowicz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.