09. 09. 2009

9. září 2009

Největší prostor na kulturních stranách dnešního tisku zabírá téma paradoxně ne přímo z umělecké oblasti. Společnost Google se totiž chystá vystavit na internetu miliony knih bez souhlasů jejich autorů. Svaz českých knihkupců a nakladatelů se proti této připravované akci ohradil, jeho zástupci uvedli, že snaha Googlu je nelegální a může fatálně ohrozit evropský knižní trh. Podrobnější informace k boji nakladatelů s Googlem nabízí Právo a Lidové noviny v kulturních rubrikách, Mladá fronta Dnes pak v sekci Z domova.

Kritik Mladé fronty Dnes Radim Kopáč navštívil výstavu knižní a časopisecké grafiky Karla Teiga Asymetrická harmonie, kterou nabízí pražský Dům U zlatého prstenu. Gotické prostory ostře kontrastují s Teigovými radikáně novátorskými pracemi a dávají tak výstavě nečekaný rozměr. Geometrická jednoduchost tu výrazně atakuje dávnou monumentalitu; avantgardní se tu ostře protíná s klasickým. Recenzent konstatuje, že Teigovu dílu čas na síle neubral, a udílí expozici plných 100 procent.

Mladá fronta Dnes dále informuje o novém vydání třinácti desek skupiny Beatles. Reedice všech řadových alb a některých singlů liverpoolské čtveřice vychází s novým, digitálně upraveným zvukem.

Krátkou zprávou se věnují Mladá fronta Dnes a Lidové noviny britské literární soutěži, Man Bookerově ceně, jejíž vítěz bude vyhlášen 6. října. Mezi finalisty je také Simon Mawer s románem The Glass Room, jenž je inspirován slavnou brněnskou vilou Tugendhat.

Marta Švagrová píše v Lidových novinách o pondělním pražském koncertu jazzové legendy Chrise Barbera. Britský trombonista a kapelník hrál ve vinohradském Divadle U Hasičů k dnešním sedmdesátým narozeninám českému jazzmanovi Josefu Krajníkovi.

Čtyři hvězdičky z pěti možných udílí ve své recenzi v Lidových novinách Antonín Kocábek albu The TVB LP, které vydal havajský písničkář, bývalý člen rockové skupiny Chokebore, Troy Von Balthazar. Celá deska se nese v komorním, zvláštně intimním duchu, zcela překvapivém od někdejšího zpěváka téměř punkové kapely. Jednou větou jde tedy podle kritika o křehké písně zakřiknutého chlapíka.

Vojtěch Rynda hodnotí v Lidových novinách mexicko-americký snímek Sin Nombre. Píše, že toto latinskoamerické drama je natočené překvapivě jistou rukou, postrádá však lepší dramaturgii a přestože na začátku rozehrává syrově autentický příběh, nakonec sklouzne ke kýčovitému mainstreamu. Celkově Rynda hodnotí snímek Sin Nombre čtyřmi z pěti hvězdiček. Recenzi doplňuje krátký rozhovor s režisérem Cary Fukunagou, který byl pořízen na letošním festivalu v Karlových Varech.

Dnes začíná v pražské Akropoli podzimní část festivalu world music Respect nazvaná Respect Plus. Zprávu otiskují Lidové a Hospodářské noviny.

V Hospodářských novinách najdeme celou stranu věnovanou slovenskému velkofilmu Jánošík. Podle titulků snmek neskrývá velké ambice, právě ty mu však lámou vaz,

autor: Martin Luhan
Spustit audio