09. 01. 2009

9. leden 2009

Spolupracovník Hospodářských novin Petr Vendera se na kulturní straně listu věnuje dvěma prosincovým divadelním premiérám téže hry francouzské autorky Yasminy Rezy Bůh masakru. Pod režijním vedením Ondřeje Sokola ji uvedl ji pražský Činoherní klub a také liberecké Divadlo F. X. Šaldy v režii Martina Langa. Kritik jednotlivé inscenace srovnává takto: "V Liberci působí herci civilněji, ale o to reálněji během vyhrocených sporů. Zato v Praze spíš jako baviči, ale v dobrém slova smyslu, kteří se diví, čeho jsou vlastně schopni."

Pavel Klusák v pravidelné rubrice Hospodářských novin Album alb píše o desce nevinnných i zábavných songů Bolo nás jedenásť autorů a interpretů Milana Lasici, Júlia Satinského a Jara Filipa.

Kulturní strana listu pak nabízí ještě informaci o chystaném koncertu amerického flétnisty a tenorsaxofonisty Donnyho McCaslina. Držitel ceny Grammy za nejlepší jazzové sólo vystoupí 25. ledna v Kladenském divadélku v triu s Antoniem Sanchezem a Scottem Coleym.

Zůstaňme ještě krátce u hudby - článek Jaroslava Špuláka otištěný v Právu přináší souhrn statistik prodeje cédéček. Celkově z průzkumů vyplývá, že se disků celosvětově prodává výrazně méně a obchod s hudbou se přesouvá na internet.

Věra Míšková píše v Právu o knize Josepa Antoniho Aixaly Vše o Allenovi. Biografii, která podává ucelený a velmi poučený obraz o životě filmového tvůrce, přeložila do češtiny Veronika Pšenková.

Česká centra oživí naše předsednictví v EU hlásá titulek článku Práva. Kateřina Farná v něm podává přehled několika ze 700 akcí v jednadvaceti zemích, které mají zviditelnit Českou kulturu. Tuto smršť odstartoval v Českém centru v New Yorku jazzový koncert.

Americký prozaik Philip Roth uzavřel sérii románů započatou knihou The Ghost Writer. Jejich hrdina Nathan Zuckerman se naposledy objevil v nové knize Duch odchází. Kniha nabízí podle kritika Lidových novin Ladislava Nagye čtenáři neobyčejný zážitek, k čemuž přispívá i překlad Jiřího Hanuše. Recenzent ji udílí plné hodnocení - pět hvězdiček z pěti.

Recenzi plzeňského uvedení hry Václava Havla Odcházení připravila pro Lidové noviny Jana Machalická. Za zajímvý nápad považuje využití projekce samotného autora, který se tak účastní každé reprízy. Především ale sám Havel jako herec podává výborný výkon, uvádí na dramatikovu adresu Machalická. Dílo režiséra Jana Buriana celkově hodnotí třemi z pěti možných hvězdiček.

Marta Švagrová v Lidových novinách upzorňuje na zahájení vysílání TV Barrandov, které se chystá na tuto neděli. O jejím programu bude informovat také naše Mozaika. Švagrová se věnuje chystanému dokumentárnímu cyklu o různých podobách lásky, vášně a citů. Ponese název České milování.

Mirka Spáčilová píše o TV Barrandov v Mladé frontě Dnes, svůj článek nadepisuje titulkem "Nová televize. Po patnácti letech".

Mladá fronta Dnes otiskuje ještě článek Luboše Marečka, který se věnuje dnešní premiéře Divadla Husa na provázku, představení je nazváno Návštěvníci aneb Ko(s)mický komiks, autorem je Jiří Jelínek.

autor: Martin Luhan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.